eldiario.es

Menú

VIH/sida: afrontar la ignorància per trencar amb l'estigma

Les preconcepcions sobre el VIH i la sida o l'estigmatització de les persones que conviuen amb la infecció o la malaltia és una de les lluites que encara cal guanyar

"Totes les preconcepcions que porten a l'estigmatització o la discriminació d'algú amb VIH sorgeixen purament de la ignorància", explica l'Aleix Carmona, que ha participat en l'organització d'un taller sobre VIH/sida dirigit a joves

- PUBLICIDAD -
Taller sobre VIH a l'Espai Jove de Fontana.

El Pepe i l'Aleix, durant el taller sobre VIH a l'Espai Jove La Fontana. SANDRA LÁZARO

"Tanqueu els ulls", diu l'Aleix Carmona als joves de la sala. Tot seguit comença a llegir un text: "Sona el despertador [...] ha arribat el dia. T'has de fer la prova del VIH i et fa por conèixer-ne el resultat [...] Finalment ja tens el sobre a les mans i a dins hi ha la resposta". 

D'aquesta manera l'Aleix, juntament amb el Pepe Ferrer, tots dos estudiants de medicina i membres de  l’Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut (AECS), vol que les persones que aquest dilluns han assistit al taller 'Trenca amb l'estigma', organitzat pel Consell de Joventut de Barcelona (CJB) es posin a la pell d'algú a qui li estan a punt de dir si té el VIH o no. 

El taller, impulsat davant la manca d’informació i formació de les entitats juvenils i els joves en general sobre aquesta malaltia i altres infeccions de transmissió sexual (ITS), segons afirmen des del CJB, té l’objectiu de conscienciar al jovent sobre les ITS i la seva prevenció. 

"He quedat amb el meu amic per sopar però té la sida, crec que passo" o "La sida és una sentència de mort", són algunes de les frases que donen pas a l'inici del taller. Són preconcepcions, frases tretes de fòrums d'internet o de situacions experimentades que enforteixen l'estigmatització que encara avui persisteix vers les persones que tenen el virus del VIH. 

"Totes les preconcepcions que porten a l'estigmatització o la discriminació d'algú amb VIH sorgeixen purament de la ignorància", explica a aquest diari l'Aleix, que més endavant en el taller mostra el cercle viciós que es produeix sovint: estigma-discriminació-silenci-ignorància-por-estigma. " Als anys 80 tenir la sida era una sentència de mort, avui és important que la gent sàpiga que el VIH encara hi és i que si es fa un diagnòstic precoç, amb tractament conseqüent no tens perquè tenir mai sida", afegeix.

Taller sobre VIH a l'Espai Jove de Fontana

Els assistents del taller participen en una de les activitats. SANDRA LÁZARO

I és que tant l'Aleix com el Pepe coincideixen a destacar que sovint hi ha confusió entre els conceptes VIH -el virus- i sida -la malaltia-. "La part de la transmissió és una part que també es desconeix molt i aquest desconeixement fa que de vegades hi hagi discriminació. Pots portar una vida normal perfectament tenint el VIH però igualment cal fer èmfasi en la prevenció", diu el Pepe. 

De fet, l'informe Los perfiles de la discriminación en España, elaborat a partir de l'enquesta Percepción de la discriminación en España el 2013 pel CIS, detectava actituds discriminatòries cap a persones amb VIH. Concretament, un 11,4% dels enquestats reconeixien trobar-se incòmodes davant la proximitat de persones amb VIH. Una xifra similar, un 11,3%, no aprovava que una persona amb VIH/sida treballi en una oficina on hi ha altres persones treballant. 

Un dels àmbits clau per fer front a l'estigma, diu el Pepe, és l'educació. D'altra banda, però, assegura que tot i que aquests dies se'n pugui sentir a parlar amb motiu del Dia Mundial de la Sida, calen campanyes més efectives que toquin tots els àmbits possibles. Un d'aquests projectes, que l'Aleix i el Pepe expliquen en el taller, és l'STIGMA PROJECT, que ha fet campanyes, per exemple, per un ús correcte del llenguatge per evitar errors freqüents que contribueixen a l'estigmatització.

Alguns d'aquests errors són referir-se a sida quan en realitat es parla de la infecció o parlar de 'víctima o pacient de sida', en lloc de parlar de persona 'que viu amb sida'. "L'advocacia no s'ha d'aturar", assegura el Pepe.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha