Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Montoro renuncia a portar al Constitucional l'impost al sucre català

Cristobal Montoro

Marina Estévez Torreblanca

El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha anunciat aquest dimarts que renuncia a recórrer l'impost sobre les begudes ensucrades que ha aprovat Catalunya, tal i com li havia demanat part del sector de l'alimentació. Ha aclarit que tampoc té la intenció d'aprovar-ne un a nivell estatal tot i haver-ho contemplat en una comunicació a Brussel·les.

Ha explicat que la marxa de la recaptació ho fa innecessari i que a més introduiria pertorbacions en el mercat. A les associacions d'alimentació que li havien reclamat el recurs els ha recomanat “parlar amb tots els grups polítics” per aconseguir els seus objectius de “reordenació de mercat interior”, encara que ha reconegut que ho veu difícil.

D'altra banda, Montoro ha reclamat aquest dimarts que es respecti la presumpció d'innocència en l'acusació de frau fiscal al futbolista del Reial Madrid Cristiano Ronaldo. “Ningú és un delinqüent si no està sentenciat”, ha afirmat en un acte informatiu, preguntat per la denúncia de l'Agència Tributària al portuguès, acusat per la Fiscalia de defraudar 14,7 milions a Hisenda.

Pel ministre a Espanya es comet l'“error gravíssim” que “la càrrega de la prova” sigui la contrària, és a dir, que sigui la innocència el que s'hagi de demostrar, i no la culpabilitat. No obstant, ha afirmat que l'Agència Tributària “actua amb eficàcia” i “no mira sobre qui està actuant”.

A més, Montoro ha assenyalat que els pressupostos generals de l'Estat quedaran aprovats la setmana que ve al Senat sense esmenes, de manera que no hauran de tornar al Congrés. A continuació el Consell de Ministres aprovarà el sostre de despesa que servirà de base per als comptes de 2018, i que pujarà un màxim del 2,3%, com marca la regla de despesa. Montoro ha dit que la seva “voluntat” és intentar que el PSOE doni el seu suport a aquest sostre.

Malgrat aquesta mà estesa als socialistes, ha deixat clar que considera un “error terrible” que la nova direcció que ha sortit escollida, amb Pedro Sánchez al capdavant, tingui com a lema “esfondrar les reformes” del PP.

Per als pressupostos de 2018 ha assegurat que no es planteja noves rebaixes de l'IRPF, malgrat la seva pacte en aquest sentit amb Ciutadans: “no hi ha marge i més encara quedaran dos anys més de legislatura. Hem de tenir pastanagues per a la negociació”, ha ironitzat. Ha admès a més que “les rebaixes d'impostos sempre s'han fet a finals de legislatura”, és a dir, abans de les eleccions.

Sobre el seu propi futur en el Govern una vegada se sotmeti a la reprovació del Parlament per la sentència que ha declarat inconstitucional l'amnistia fiscal, ha aclarit que no dimitirà. “Me n'aniré quan em diguin que em vagi. Ja m'entenen”, ha afegit en probable referència al president del Govern, Mariano Rajoy.

Etiquetas
stats