Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Un espia a la comissió Pujol

Una sessió de la comissió Pujol al Parlament

Siscu Baiges

Quan Jordi Pujol va comparèixer al Parlament per donar explicacions de la confessió que havia tingut diners durant 34 anys amagats a l’estranger, el diputat de les CUP David Fernández li va preguntar sobre la seva relació amb el coronel de la Guàrdia Civil José Matas Zapata. Pràcticament ningú no sabia a qui es referia i Jordi Pujol no hi va fer cap esment en la seva resposta als diputats.

Matas Zapata ha comparegut avui a la comissió que estudia el cas Pujol i ha estat tot un espectacle de tirar pilotes fora davant les preguntes dels parlamentaris que volien saber el seu paper en aquest afer. Algunes informacions l’havien presentat com a l’home de confiança de la família Pujol en les seves relacions amb la banca andorrana. El coronel Matas, que va treballar molts anys en tasques d’informació, que permeten considerar-lo un autèntic espia, ha negat conèixer cap membre de la família de l’expresident, tot i que feia de mitjancer perquè el govern andorrà autoritzés l’entrada al país dels mossos d’esquadra armats que acompanyaven Marta Ferrusola en els seus viatges al Principat.

Segons Matas Zapata, els viatges de Marta Ferrusola amb alguns dels seus fills eren molt freqüents i repetien sempre el mateix itinerari. Ha negat, però, que tingués cap informació sobre les operacions financeres de la família Pujol.

La major part dels diputats presents a la Comissió han mostrat la seva estranyesa que, dedicant-se a recollir informació, no en tingués sobre els comptes bancaris andorrans dels Pujol. El coronel Matas Zapata ho ha justificat dient que el govern espanyol no estava preocupat per l’evasió fiscal i que només l’interessava quan podia estar vinculada amb el terrorisme, tràfic de droga o es tractés de “diners bruts”. En aquella època no va considerar “brut” els diners de la trama Pujol. “Ara sembla bastant clar que sí”, ha afegit.

Per Matas, “tots els països forts tenen paradisos fiscals a prop. Nosaltres teníem Andorra, que és un paradís suau”, ha dit. També ha explicat que, quan ell era a Andorra, es podia aconseguir informació dels clients bancaris pagant 300.000 pessetes a una font que no ha desvetllat. Mai, però, segons ell, va fer cap pagament per aclarir els moviments de fons vinculats a la família Pujol. En tot cas, ha qualificat de “sense sentit, insensatesa i una bestiesa” portar diners a Andorra en bosses d’escombraries, com s’ha dit que feia Jordi Pujol Ferrusola.

Mas Zapata s’ha acomiadat dels diputats dient-los que havia tingut la sensació que l’acusaven d’haver matat el general Prim i que no creu que la comissió serveixi per aclarir com movien els diners d’Andorra la família Pujol.

Etiquetas
stats