Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

El Parlament designa els seus vuit senadors autonòmics en un ple de vuit minuts

Imatge del ple del Parlament

Europa Press

Barcelona —

El Parlament ha aprovat en un fugaç ple de vuit minuts la designació dels vuit senadors autonòmics que corresponen a Catalunya: quatre de Junts pel Sí i un de Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP, un repartiment a través del sistema de restes majors.

El ple s'ha iniciat aquest dijous amb un minut de silenci en record dels exdiputats morts Esteve Obiols i Pere Rivera, i ha destacat per l'absència del qual va ser 'número 1' de la llista de la CUP per Barcelona, Antonio Baños, que dilluns va deixar la seva acta de diputat després de la decisió del seu partit de no donar suport a la investidura d'Artur Mas com a president.

Amb 122 vots a favor i 9 abstencions, el procés de designació de senadors ha culminat amb el nomenament de Josep Lluís Cleries, Elisabeth Abad (ERC), Mirella Cortés i Bernat Picornell per JxSí, José Montilla pel PSC, Sara Vilà (ICV) per SíQueEsPot, Xavier García-Albiol pel PP i Francesc Xavier Alegre per Ciutadans.

Cleries i Montilla repeteixen en el càrrec, mentre que la resta s'estrena: tots ells van ser inscrits al Parlament pels seus grups abans de Nadal i la comissió de l'estatut dels diputats va dictaminar la setmana passada a favor de la seva elegibilitat, un tràmit previ perquè el ple els pugui designar.

El Parlament va apostar, amb els vots de tota l'oposició --inclosa la CUP--, per repartir els senadors autonòmics amb el sistema de restes majors , un model que va fer perdre un dels cinc representants als quals optava JxSí, i que va permetre que Ciutadans, PSC, SíQueEsPot i PP en tinguessin un cada un.

La designació de senadors autonòmics correspon al Parlament a l'inici de cada legislatura, però el tràmit s'ha posposat fins aquest dijous pels comicis generals del 20 de desembre i la campanya electoral.

La votació ha estat secreta i electrònica, i la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, ha explicat als diputats el procediment per dur-la a terme amb la justificació que “fa molts dies que no es vota” al Parlament.

Tres diputats dels deu amb els que CUP va iniciar la legislatura no han participat en la votació: Baños perquè va deixar l'acta dilluns i Benet Salellas i Julià de Jòdar perquè estan de vacances, segons fonts parlamentàries.

El ple d'aquest dijous ha estat el primer que han compartit els diputats de JxSí i la CUP després del 'no' definitiu dels anticapitalistes a investir Mas i podria ser l'últim de la XI legislatura si no es desencallen les negociacions i hi ha noves eleccions.

Aquest mateix dijous està previst que tots dos grups es reuneixin amb la mediació de l'ANC per intentar evitar l'escenari d'uns nous comicis, i Suma't també ha informat que, amb el mateix objectiu, es trobarà amb membres de JxSí i de la CUP, encara que per separat.

Etiquetas
stats