Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Rajoy i Puigdemont s'emplacen a negociar tot el que no sigui el referèndum

Rajoy defensa a un "magnífic" Montoro que ha complert "a satisfacció"

Arturo Puente / Luz Sanchis

Durant els gairebé dos anys que han trigat a tornar a reunir-se el president del Govern espanyol i el president de la Generalitat moltes coses han canviat. Entre d'altres, qui ocupa el segon càrrec. Carles Puigdemont ha acudit a Moncloa aquest dimarts, quan es compleixen poc més de 100 dies des del seu nomenament, i ha presentat davant Mariano Rajoy un document amb 46 punts per negociar, el doble dels que va portar Artur Mas a juny de 2014.

Tal com havia avançat, les peticions fetes per Puigdemont a Rajoy s'agrupen en quatre grans eixos: el procés sobiranista, les polítiques socials i fiscals amb les quals el Govern considera que l'Estat el perjudica, incompliments legals de l'Estat amb la Comunitat Autònoma catalana i, finalment, un capítol anomenat “judicialització de la política” en què el Govern es queixa de les lleis catalanes paralitzades pel Govern central per la via del recurs davant del Tribunal Constitucional.

Segons ha explicat Puigdemont en la roda de premsa posterior a la trobada, Mariano Rajoy s'ha negat amb rotunditat a fer qualsevol concessió respecte al primer epígraf, el corresponent al procés sobiranista, en el qual el Govern reclama “com a mínim” un referèndum vinculant. No obstant això, el president espanyol sí hauria accedit a que els vicepresidents de tots dos governs, Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras, programin trobades per fer un seguiment respecte a aquelles mesures en les que hi ha “marge per a l'acord”.

Gairebé al mateix temps que el president compareixia davant els mitjans a la llibreria Blanquerna, seu de la delegació de la Generalitat a Madrid, Rajoy ho feia a La Moncloa per sorpresa, ja que no s'havia confirmat si seria ell o la seva número dos. “Em semblava que era un bon moment per sortir en roda de premsa, espero que ningú m'ho retregui”, ha fet broma Rajoy. Tot seguit, el cap del Govern en funcions ha insistit en la seva oposició a que se celebri un referèndum vinculant a Catalunya perquè “Catalunya és Espanya”.

“Espero que a Espanya es compleixi la llei i no arribem a una situació que ens obligui a prendre un altre tipus de mesures, però no hem arribat a aquest extrem”, ha precisat Rajoy. En el que sí que s'ha mostrat disposat és en avançar en la resta d'assumptes “que necessiten de col·laboració lleial”.

Així, Sáenz de Santamaría i Junqueras podrien començar a tractar assumptes com el finançament de la llei de dependència, la devolució a la Generalitat del 0,7% de l'IRPF destinat a fins socials, el repartiment del límit de dèficit entre autonomies o els recursos d'inconstitucionalitat previstos contra normes com la llei catalana contra la pobresa energètica i els desnonaments. “He demanat a Rajoy que no posem en perill la gent per discussions competencials entre governs”, ha assegurat Puigdemont en referència a aquesta última llei, promoguda per la PAH i sobre la qual penja l'amenaça de ser paralitzada al Constitucional.

Puigdemont ha assegurat que arribava a Moncloa “amb la voluntat de deixar-se sorprendre” i, malgrat que ha assegurat no haver-se sorprès, sí que ha valorat que el president Rajoy “hagi volgut escoltar un president independentista i que està disposat a arribar fins al final”. Segons ha explicat, el líder català també ha traslladat a Rajoy la seva “perplexitat” per la situació dels refugiats, recordant que diverses comunitats s'han mostrat disposades a ser acollidores.

De les 23 peticions de Mas a les 46 de Puigdemont

El gest de portar exactament el doble d'assumptes que els portats per Mas fa dos anys, de 23 a 46, té un evident contingut simbòlic. Des de la seva sorprenent arribada a la Generalitat, Puigdemont ha buscat remarcar un perfil continuista del de Mas però que dóna un pas més enllà en la línia independentista respecte a aquest. El president ha acudit a la cita amb el líder espanyol en funcions amb el clar objectiu d'exposar l'important canvi en la composició política que ha passat recentment a Catalunya, amb el primer Parlament de majoria independentista de la història.

El memorial que aquest dimecres ha lliurat Puigdemont va un pas més enllà de les demandes de fa dos anys en incorporar elements del procés sobiranista, que Artur Mas va excloure de forma deliberada per donar a entendre que encara hi havia un pacte possible abans de començar a caminar la via independentista. Puigdemont considera que la negociació entre les dues parts, que considera “obligatòria”, ja només pot estar basada en un referèndum vinculant sobre la independència.

El mes passat, quan el líder del PSOE, Pedro Sánchez, es va obrir a acceptar “moltes” d'aquelles propostes, CatalunyaPlural va analitzar com havien evolucionat aquests assumptes durant els últims dos anys.

Etiquetas
stats