Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Suprem obre una causa contra Francesc Homs per la consulta del 9-N

Francesc Homs

elDiario.es Catalunya

El Tribunal Suprem ha obert aquest dijous una investigació contra l'exconseller de Presidència i exportaveu del Govern, Francesc Homs (Convergència), pel seu paper a la consulta independentista del 9 de novembre de 2014. En concret, se l'investigarà per presumptes delictes de desobediència, prevaricació i malversació relacionats amb l'organització de la consulta.

Homs, que és aforat en ser membre de la Diputació Permanent del Congrés, serà investigat per la sala penal del Suprem. S'ha nomenat com a magistrat instructor el jutge Andrés Palomo Els magistrats de l'Alt Tribunal han acordat investigar tan sols a Homs i que la resta de la causa, per la qual van declarar com a imputats l'expresident Artur Mas i dues exconselleres de la Generalitat, es mantingui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), tal com havia demanat la Fiscalia.

L'Alt Tribunal català va raonar que no es podien desvincular els fets atribuïts a Homs dels presumptament comesos per Mas, Irene Rigau i Joana Ortega, per la qual cosa va acordar remetre al Suprem tot el cas. En canvi, la Fiscalia demanava limitar al Suprem la investigació sobre Homs, criteri que ha seguit l'Alt Tribunal.

Tant la Fiscalia catalana com la del Suprem van considerar que Homs “irracionalment, va legitimar la continuació dels treballs, la qual cosa va fer que els mateixos prosseguissin i culminessin en els dies successius” previs al 9-N, recolzant la seva decisió en els serveis jurídics de la Generalitat i en “altres experts de Dret penal, processal, administratiu i constitucional”.

Causa oberta al TSJC

El TSJC manté oberta una investigació contra l'exconsellera d'Ensenyament, Irene Rigau, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'expresident Artur Mas per desobediència en promoure la consulta independentista. El president del TSJC, Jesús María Barrientos, haurà d'acabar la instrucció del cas i dilucidar si la Generalitat va desobeir i va seguir endavant amb la consulta del 9-N després de la suspensió del Constitucional.

Dels alts càrrecs, només Homs i Irene Rigau (diputada al Parlament per JxSí) mantenen la seva condició d'aforats amb què es va iniciar la investigació del 9-N. Ortega va abandonar la política activa coincidint amb el trencament de la federació CiU i la sortida d'Unió del Govern, mentre que Mas va renunciar a la seva condició d'aforat quan va deixar la seva acta de diputat al Parlament una vegada va ser eliminat de la presidència de la Generalitat.

De part de la documentació remesa al TSJC fins ara, es desprèn que la Generalitat va ordenar a una empresa que seguís amb els preparatius del 9-N després de la suspensió de la consulta per part del Tribunal Constitucional. En la seva declaració davant del jutge, tècnics de l'empresa T-Systems van negar que usessin bases de dades públiques per a la votació del 9-N.

Etiquetas
stats