Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La cessió de 5.000 metres quadrats a la Hermandad de Legionarios encén Sant Andreu

Un jove antifeixista de Sant Andreu llegint el manifest / Jordi Mumbrú

Jordi Mumbrú

Barcelona —

Una setmana ha estat suficient perquè moltes de les entitats i organitzacions del districte barceloní de Sant Andreu es posessin d’acord i convoquessin la primera mobilització en contra del que consideren un abús: la cessió temporal d’un espai de 5.000 metres quadrats de les antigues casernes de Sant Andreu a la Hermandad de los Antiguos Legionarios de Barcelona. Aquesta associació militarista té la seu al costat d’aquest espai i, segons diverses fonts, ja fa temps que l’estan utilitzant. Els veïns de Sant Andreu consideren que hi ha altres prioritats i que existeixen moltes entitats més arrelades i obertes a la ciutadania que necessiten aquest espai.

La cessió la va aprovar el Consorci de la Zona Franca, que està presidit per l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i on hi ha representants de l’Estat, de la patronal i dels sindicats. El Consorci va comprar aquests terrenys a l’Estat l’any 2004 i té previst aixecar-hi pisos privats i de protecció així com construir equipaments per als veïns. Tots aquests projectes estan congelats, per culpa de la recessió econòmica i, mentrestant, el Consorci ha decidit cedir una part dels terrenys als legionaris.

Darrera del lema “Fora feixistes, ni a Sant Andreu ni enlloc”, s’han concentrat aquest dimecres entre 150 i 200 veïns a la porta de la seu del districte, que celebrava un ple extraordinari per discutir els pressupostos municipals. Una part dels manifestants han entrat al ple, sense que hi hagués cap tipus de tensió, i ha llegit el manifest que reclama, entre d’altres punts, “un procés real de participació” per decidir què cal fer a les antigues casernes i que “cap espai de propietat municipal es pugui dedicar a activitats d’exaltació del militarisme i del feixisme”. Després de llegir el manifest, que ha estat aplaudit pels consellers d’ICV-EUiA i els del PSC, els veïns han abandonat la seu del districte i s’han manifestat pels carrers de Sant Andreu.

Entre els veïns que es concentraven a la porta hi havia la Raquel, la mare d’una nena que estudia a l’escola Eulàlia Bota, al costat dels terrenys de la discòrdia: “Jo no sé si són feixistes o no, però no puc entendre que se cedeixi un espai públic a una entitat així”. La Raquel explica que, en una ocasió que va anar a l’escola de la seva filla en cap de setmana, va veure com els antics legionaris “uniformats”, desfilaven i “disparaven amb armes que deurien ser de mentida”. Des del seu punt de vista, aquesta activitat no és la més adient per practicar al costat d’una escola pública. Enric Minguillón, veí i membre de l’Associació de Veïns de Sant Andreu, també va criticar la cessió: “Em molesta perquè no és una activitat ni social ni cultural. Són 5.000 metres quadrats ocupats per una entitat privada amb connotacions xenòfobes, militar i feixista”.

“No som fatxes, som militaristes”

El president de la Hermandad de los Antiguos Legionarios de Barcelona, Jesús Cañadas, consultat per CatalunyaPlural.cat, assegura que l'entitat no és feixista i que si tenen una fotografia del dictador Francisco Franco a la seva pàgina web és perquè “ell va ser cofundador de la Legió i comandant de les tropes del Sàhara”. Cañadas comenta que fa uns mesos es van reunir amb el regidor del districte, Raimon Blasi, i li van explicar la seva intenció de demanar la cessió de l’espai. Cañadas ha afegit: “No som fatxes, som militaristes”.

Els socis d’aquesta associació, que adora al Crist de la Bona Mort, són legionaris o exmilitars i també hi ha simpatitzants que no han estat mai ni una cosa ni l’altra. Des del seu punt de vista els exèrcits són més que necessaris avui en dia.

Etiquetas
stats