Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

València inicia els tràmits per a cobrar l’IBI a l’Església

Joan Ribó amb el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares.

Carlos Navarro Castelló

“És bo que totes les confessions religioses tinguen els seus edificis de culte exempts del pagament de l’impost de béns immobles (IBI), com n’estan exemptes per exemple les ONG, però per un altre tipus d’immobles sí que l’haurien de pagar”.

D’aquesta manera s’ha pronunciat aquest dijous l’alcalde de València, Joan Ribó, davant de la possibilitat d’exigir a l’Església catòlica el pagament d’aquest tribut pels immobles que no estan destinats el culte religiós.

Ribó ha posat com a exemple un aparcament de rotació que té en propietat l’arquebisbat prop de l’hospital Arnau de Vilanova. Malgrat que en trauen una rendibilitat econòmica, per aquesta propietat immobiliària no paguen l’IBI.

Segons Ribó, “l’Ajuntament està fent els estudis jurídics pertinents perquè l’Església pague l’IBI per aquest tipus de propietats, com qualsevol altre ciutadà”.

Així doncs, serà el regidor d’Hisenda, Ramon Vilar (PSPV), qui exposarà l’assumpte en la pròxima reunió de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, per a tractar de fer-hi un front comú i explorar-ne les possibilitats.

Des d’Hisenda calculen que el cobrament de l’IBI a l’Església per aquest tipus d’immobles reportaria a l’Ajuntament prop de 3 milions d’euros addicionals.

Amb tot, jurídicament serà complicat trobar un badall que permeta tirar avant aquesta iniciativa, ja que la competència la té el Govern central.

I és que aquest privilegi emana d’un acord de l’Estat espanyol amb la Santa Seu del 1979, unit a la Llei de mecenatge que va aprovar el Govern d’Aznar l’any 2002, per això aquesta modificació depén de l’executiu central.

Un estudi fer per l’organització València Laica a partir de dades facilitades pel mateix Ajuntament estima que l’Església catòlica és propietària de 1.253 immobles exempts d’IBI, malgrat que només 155 es dediquen al culte religiós.

A més, molts estan llogats per a exercir-hi activitats, com ara aparcaments, centres d’ensenyament, botigues o guarderies; per això, a més de no pagar l’impost, s’obté un lucre, segons denuncia aquesta entitat.

Etiquetas
stats