Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ximo Puig demana unitat per a superar la invisibilitat del problema valencià

El president de la Generalitat, Ximo Puig.

Voro Maroto

Tots a una veu aconseguirem que el problema valencià es convertisca en part de la solució d’Espanya”. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha apel·lat a la unitat, recorrent al lema que acompanya la celebració de la diada de la Comunitat Valenciana, per a continuar lluitant i superar així l’infrafinançament i la falta d’inversions de l’Estat.

Puig ha alternat en el seu discurs del Nou d’Octubre missatges optimistes –s’ha encetat “un temps de reparació, reconstrucció i renaixement”– amb d’altres de més crus: “No els amagaré les dificultats que encara perduren”, “Com podem fer front a la desocupació, l’exclusió social i l’esgotament del model productiu amb infrafinançament i infrainversió?”.

Durant la seua al·locució, en què ha anat esmentant la vintena llarga de guardonats amb les distincions de la Generalitat, Puig ha deixat clar l’objectiu del seu Govern: aconseguir els recursos que pertanyen als valencians per a escometre el full de ruta de l’Acord del Botànic, l’acord entre el PSPV-PSOE i Compromís, amb el suport parlamentari de Podem, per a desbancar el PP del Consell.

“El problema valencià existeix. Hem avançat en un any gràcies a l’acord històric de tota la societat valenciana, però ens queda un combat difícil per a posar fi a la invisibilitat que farà desaparéixer la desigualtat”, ha dit Puig.

El cap del Consell ha promés perseverança. “Som gent de pau… però no abaixarem mai els braços” per a obrir la “via valenciana”, “un nou projecte de prosperitat”.

Valencianitzar és ara sinònim de reconstrucció

“Hui”, a diferència de quan la Comunitat Valenciana s’associava a la corrupció del PP, “valencianitzar significa capacitat d’enteniment, reparació de drets, reconstrucció econòmica, força i unitat per a defensar la causa justa del finançament”.

L’acte institucional ha tingut la presència d’un ministre del Govern en funcions –José Manuel García-Margallo– i diversos expresidents de la Generalitat: Joan Lerma (PSPV-PSOE) i Eduardo Zaplana i Alberto Fabra (PP). Dos antics molt honorables, José Luis Olivas i Francisco Camps, també del PP i implicats en investigacions judicials, no s’hi han deixat veure.

Els protagonistes, no obstant això, han estat alguns dels premiats. Especialment, la pedagoga feminista Alejandra Soler, de 103 anys, i Josep Almúdever, de 97, que va combatre amb les Brigades Internacionals. L’intel·lectual Joan Francesc Mira ha parlat en nom de tots els agraciats amb les distincions de la Generalitat.

L’acte, amb la solemnitat habitual, ha acabat amb els himnes espanyol i valencià. Aquest últim a penes s’ha cantat. El 2015, Puig ja va dir, fent menció de la lletra de Maximilià Thous, que “el temps de les falses ofrenes s’ha acabat”.

Etiquetas
stats