L'abdicació del rei anima els desitjos de república a Catalunya
En ple procés sobiranista, amb els grans partits en caiguda lliure i en el marc de la crisi econòmica, el rei Joan Carles ha afegit aquest dilluns un nou símptoma de l'esgotament del règim polític de la Transició. Després de 38 anys de regnat, el monarca ha abdicat de la corona en favor del seu fill, Felip de Borbó, un relleu generacional que apuntala el clima de final de cicle polític.
El president Artur Mas ha fet una compareixença institucional en què ha remarcat que “el canvi de rei no suposarà cap canvi en el procés cap a la consulta”. Artur Mas ha subratllat el respecte de la Generalitat cap a la decisió i ha donat per fet el relleu en favor de Felip de Borbó, a qui ha desitjat “sort, encerts i èxits” com a nou monarca. CDC no ha volgut pronunciar-se sobre el model de l'estat i ha expressat el seu respecte per “qualsevol decisió de futur del poble espanyol”. El vicesecretari general de la formació nacionalista, Lluís Corominas, entén que el “debat” català no és si Espanya ha de ser una monarquia o una república, sinó que la prioritat és la consulta sobiranista i ha reclamat una actitud recíproca d'Espanya cap al futur de Catalunya.
ERC ha fet una crida als ciutadans per reclamar la República Catalana, als quals ha convocat davant dels ajuntaments a les 20 h. La formació independentista també ha reclamat el dret dels espanyols per decidir sobre la prefectura d'Estat. “Així com els catalans decidirem si volem independència el 9 de novembre, els ciutadans espanyols han de decidir en referèndum si volen monarquia o república”, ha assegurat Anna Simó.
A la convocatòria davant dels ajuntaments s'hi ha sumat la CUP, que ha demanat la República dels Països Catalans. Per la seva banda els moviments socials convoquen una concentració a les 20 h hores per manifestar-se per la república.
El Partit del Socialistes de Catalunya ha donat suport sense matisos el relleu a la monarquia, tal com ho ha fet el PSOE. Després de posar en èmfasi el paper del Rei durant la Transició, Pere Navarro ha assegurat que la abdicació obre “una nova etapa que ha de facilitar una Espanya renovada i federal”. Però fins i tot la decisió del Rei ha mostrat els desencontres interns en la formació socialista. El número u del PSC a les eleccions europees, Javi López, s'ha desmaracat de la línia de Navarro amb un tweet en el qual ha afirmat: “Amb l'abdicació, ara és el moment. República! Un nou país cap a la plena ciutadania”.
“No ens val canviar un rei per un altre”. Així de contundent s'ha mostrat Dolors Camats, coordinadora d'ICV-EUiA. Camats ha rebutjat que el relleu sigui “amb una llei orgànica aprovada pel corró de la majoria absoluta del PP” i ha demanat que es qüestioni i es debati el model d'Estat en un procés constituent. Per als ecosocialistes, la decisió del rei s'ha d'enquadrar en l'esquerdament del sistema polític instaurat en la Transició. “S'obre una oportunitat per començar una nova etapa i canviar-ho tot”, ha apuntat Camats, que anuncia mocions per reclamar la república com a sistema polític.
El PP de Catalunya ha saludat el relleu monàrquic assegurant que el Príncep d'Astúries és la “garantia d'estabilitat que necessita el país”. El portaveu del PPC, Enric Millo, ha valorat el paper del rei com a “imprescindible” per a la consolidació de la democràcia i per al paper d'Espanya a la UE.
Ciutadans també ha donat suport a la monarquia en l'assegurar que el Príncep Felip està capacitat per assumir la prefectura d'Estat. La formació ha demanat per boca del seu portaveu, Ines Arrimadas, una “segona transició ciutadana perquè la monàrquic aporti més democràcia, més igualtat, més unió”.