Alfred Bosch: “Per mi el tripartit ideal a Barcelona seria Iniciativa, Esquerra i Convergència”
Alfred Bosch (Barcelona, 1961) és diputat al Congrés i es va convertir en el candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona després de guanyar unes primàries a Oriol Amorós. En una batalla electoral, la de Barcelona, que segons els sondejos està molt atapeïda entre fins a 3 formacions, tots els partits han tret la seva artilleria per batallar una plaça clau. I Alfred Bosch és un tanc per Esquerra. Premiat i reconegut com a escriptor en llengua catalana, el candidat d'ERC a l'Ajuntament és conegut per ser l'actual portaveu del grup independentista català al Congrés, una cadira que dóna una visibilitat com poques. Del sector més proper a Junqueras, dins del partit representa més l'ala independentista que la social, tot i que assegura que “els temps que vénen” porten a Esquerra a “enfortir la dimensió social”.
Ha dit que vol que el candidat més votat a l'alcaldia sigui alcalde de Barcelona. Això és l'anunci d'un pacte amb Trias?
Això és la constatació d'una llarga tradició que crec que seria bo continuar. L'alcalde de Barcelona sempre ha estat el candidat més votat i crec que això és positiu com un senyal als ciutadans que el seu vot és el que decideix i no els pactes de despatx.
Llavors, renuncia a buscar pactes per a un govern d'esquerres si no fos vostè el més votat?
L'alcalde l'ha de triar la gent. La gent és qui mana, això és molt important que ho tinguem present. Només les urnes han d'indicar qui és l'escollit. Una altra cosa són els acords, permanents o puntuals. I a l'hora de parlar d'acords jo prefereixo parlar de programa i projecte. Tenim voluntat d'acord amb la major quantitat de forces i creiem que en alguns temes fins i tot s'ha d'arribar a acords de ciutat.
Per exemple?
Turisme, habitatge, ocupació o capitalitat. Alguns altres, però aquests sobretot. Crec que sobre aquests assumptes s'han d'arribar a pactes de ciutat, i a més que aquests pactes han de ser amplis.
Amb quines forces prioritzaria aquests pactes?
Per a mi el tripartit ideal a Barcelona seria Iniciativa-Esquerra-Convergència. És el que tenen a Sant Vicenç dels Horts, per exemple, liderat per Oriol Junqueras com a alcalde. Aquest tripartit és molt equilibrat, molt representatiu i pel que sembla a la ciutat de Barcelona, aquestes forces seran molt determinants. Això permetria fer polítiques sobre turisme i polítiques socials i, a la vegada, incorporen la dimensió nacional. Nosaltres tenim molt clar que estem per la independència i per la justícia social, i hi ha altres forces on pesa més una dimensió que l'altra. Per això amb un pacte d'aquest tipus, totes dues coses es garanteixen prou.
Sense comptar que Iniciativa acudirà al costat d'altres forces en Guanyem, el que proposa seria el tripartit clàssic a Barcelona, però canviant PSC per CiU.
Que consti que quan parlo de pactes no parlo de compartir govern. No té per què implicar que totes aquestes forces entrin en el govern de la ciutat. Però sí pactes que impliquin la major amplitud possible perquè beneficiïn els ciutadans i ciutadanes, més enllà d'un ball de cadires que no ens interessa.
En l'acord entre Artur Mas i Oriol Junqueras per l'avançament electoral es va dir que es “prioritzarien” pactes CiU-ERC en els municipis.
Qui ho va dir això?
Artur Mas, ho va dir la mateixa nit que va explicar el pacte.
Ah. Jo parlo amb Oriol Junqueras i a mi em va assegurar que en cap moment s'havia trasllat cap acord sobre els municipis.
Llavors, va mentir el president sobre això?
Això l'hi hauries de preguntar al president. Repassant la gravació el que sembla que fa és una recomanació, o expressa un desig. Però pel que em va traslladar Junqueras, no és ni de bon tros una clàusula d'un pacte.
Sobre l'actual equip de govern de l'Ajuntament, li ha agradat la seva gestió?
Hi ha coses que comparteixo i coses que no. Jo no comparteixo els acords amb el PP per fer certes operacions, com ara la marina del Port Vell. Tenia origen en els governs del PSC i Iniciativa, però quan el porten a terme introdueixen canvis molt poc saludables. Privatitzen tota una àrea del port de Barcelona, el tanquen als veïns i a la ciutat amb clubs elitistes. A mi em sembla que no és cap on hem de portar els espais públics de la ciutat, i menys els que estan tan cèntrics i tan a prop de barris populars com la Barceloneta.
Què faria vostè amb la marina del Port Vell?
Ja existia una marina amb una concessió però que no impedia l'accés dels veïns fins al moll. Crec que el que més pot molestar és que una part de la ciutat que és de tots es converteixi en un club selecte de persones al qual no es pot entrar i al qual només s'arriba a través de vaixells de luxe.
Llavors quina és la seva proposta?
Ara, desmuntar-ho significa un cost enorme. Els acords legals que coneixem suposen que caldria indemnitzar els inversors i això seria molt costós per a la ciutat. El que sí proposem és que no es formi un gueto. Una cosa és que hi hagi gent que inverteixi i que tingui bones instal·lacions, però també s'ha de permetre que la gent pugui accedir i passejar per allà. Si hi ha un restaurant, que tothom hi pugui anar. El que resulta més ofensiu, sobretot per a la gent de l'entorn, de Ciutat Vella, és veure com se'ls exclou.
Si això és molest, com qualificaria el fet que s'hagin trobat indicis de blanqueig de capitals en la reforma del Port Vell?
En quin procés judicial s'ha demostrat això?
Li parlo per exemple l'informe que l'Oficina Antifrau de Catalunya va remetre a la Comissió de Prevenció de Blanqueig de Capitals, alertant dels indicis de blanqueig al Port Vell.
Bé, aquestes són investigacions molt recents, de finals de l'any passat, i s'han de tirar endavant i si es confirma s'ha de portar directe als tribunals, és clar. Si això es confirma és una cosa molt més greu del que comentava de la restricció del trànsit, que és més evident, però això és un procés en el qual s'han de proporcionar les evidències i s'han de jutjar els sospitosos i se'ls ha de trobar culpables. Si es confirma és molt greu. De tota manera, les indemnitzacions per fer marxa enrere al projecte són de centenars de milions d'euros. Estem parlant d'una operació molt ben blindada que resultaria molt costosa d'aturar. Però si es troben indicis de delicte en les inversions, sens dubte serà més senzill paralitzar-ho. Hem d'esperar a veure que diuen els tribunals.
Assenyalava abans el turisme com un d'aquests pactes de ciutat. Què proposaria?
A mi em sembla que el turisme se'ns n'ha anat de les mans. És cert que el turisme és un model d'èxit i que Barcelona no ha caigut en una depressió tan profunda com altres ciutats, i que això ha de ser quelcom pel que felicitar-nos. Però també és cert el descontrol amb els apartaments turístics, amb la instal·lació de nous hotels, com el que aniria a la torre del Deutsche Bank, amb les ampliacions de centres comercials com el de La Maquinista, tot el tema de les terrasses que ocupa l'espai públic... Per tant, jo crec que en certa manera aquesta política liberal per part de CiU i assistida pel PP ha oblidat una cosa elemental com que l'èxit ha de ser compartit. Si no és compartit, no és èxit. I Xavier Trias ha fallat en fer que l'èxit d'aquesta ciutat arribi fins a l'últim dels ciutadans.
Quin és el seu pla perquè arribi a tots els ciutadans?
Repartir. Primer, una moratòria en el cor de la ciutat per apartaments turístics i hotels, facilitant la instal·lació d'aquests allotjaments en àrees més perimetrals. Això permetria redistribuir territorialment l'impacte del turisme. És obvi que els turistes van on ells volen, però pots incentivar i generar pressió per canviar el teixit urbà. Quan vas a barris com Roquetes, la Verneda o el Bon Pastor i parles amb la gent transmeten que algun allotjament turístic no els aniria gens malament, perquè el comerç s'està morint en aquestes zones, en canvi en el centre, l'últim que volen els veïns és que els obrin un pis turístic davant de casa.
Aquesta última legislatura ha estat una de grans privatitzacions i externalitzacions. Per exemple, aparcaments, Serveis Municipals, externalització d'escoles bressol... Vostè aposta per retornar la gestió d'aquests serveis al sector públic?
La meva aposta és no fer cap retrocés en el sector públic. Nosaltres som gent d'esquerres que considera que a través de l'acció reguladora i del sector públic es pot millorar la societat i corregir les faltes del mercat. Això per descomptat és així amb l'escola, la sanitat, el transport i altres serveis públics. En altres casos, com podria ser la neteja, els aparcaments o els serveis funeraris, les coses no són tan de blanc o negre. Hi ha serveis que segons com es fa la concessió, es poden arribar a bons acords que li facin guanyar diners a la ciutat. Però crec fermament que no s'ha de privatitzar i no pot haver cap regressió, al contrari, hem d'avançar en coses com les escoles bressol, ampliant l'oferta pública.
Si finalment li toca fer oposició, en què canviarà respecte de la trajectòria del grup d'ERC a l'ajuntament aquesta darrera legislatura?
Canvien els temps, no tant el partit. Estem en un moment que reclama molta més orientació social. Anem cap a una ciutat que amenaça fractura, ja està passant que a Barcelona hi ha dos mons, per les rendes, pel nivell d'atur, pels índexs de pobresa. No pot ser que un barri tingui 7 vegades menys renda que un altre. No pot ser que l'esperança de vida variï en 8 anys d'un barri a un altre, que agafes el metro i cada parada que fas baixa un any d'esperança. Això fa uns anys no era tan greu perquè ha anat empitjorant, però ara cal posar l'accent aquí.
Vol dir que li donarà un gir social al paper d'ERC a Barcelona?
Vull dir que els temps que vénen ens porten a Esquerra a enfortir la dimensió social i a buscar entesa amb els partits que són més sensibles a aquesta qüestió. Això fins ara potser no era una prioritat però ara sí que ho és.
Li ha ofert a Jordi Martí, actual líder del grup del PSC a l'Ajuntament, el número dos de la seva candidatura, encara que ell ja li ha contestat que no podrà ser. Ha estat Martí millor regidor que els actuals d'ERC o era un gest de complicitat al votant del PSC?
Crec que Martí és una persona que té la ciutat dins del cap, tremendament intel·ligent, amb molta experiència de gestió i incontestablement d'esquerres i catalanista. Pensem que podria haver-hi molt bona sintonia amb l'actual línia d'ERC, que és la d'obrir-se a la societat i a diferents tendències de l'independentisme i de l'esquerra. Però l'intent de guanyar suports de la societat no és en relació amb altres partits, perquè els votants no són de ningú, jo no puc robar el vot d'un altre partit perquè el vot és lliure i sobirà.
Com va la negociació amb MES, la formació d'exdirigents del PSC de perfil sobiranista? ¿Acudiran junts a les eleccions?
Barcelona sempre ha estat una ciutat d'esquerres que ha tendit a votar més a l'esquerra que va per feina, que no és tant de la protesta sinó de la proposta, i que proposa coses tan reeixides com fer uns Jocs Olímpics. Nosaltres ens sentim hereus d'aquesta tradició de l'esquerra barcelonina, i apostem molt per aquest perfil. Amb MES continuem parlant, tant a nivell de Barcelona com de Catalunya, i espero que acabi bé, però ara mateix no hi ha res decidit.
Què li pot oferir l'actual Esquerra a un votant desencantat amb el PSC?
El mateix que a qualsevol altre votant: un bon projecte, unes bones idees per a la ciutat i la convicció que Barcelona ha de ser una capital. Una capital europea de veritat, no una capital de províncies. Perquè Barcelona és una capital de províncies.
Quines mancances té Barcelona respecte a una “capital de veritat”?
Que no té un Estat al darrere, fins i tot té un Estat en contra. Quan tu no pots fer arribar la línia de tren als molls de la terminal nova del port, una cosa que ni tan sols és tan costosa, és perquè l'Estat té altres prioritats. Quan tu no pots acabar la línia 9, mentre a Madrid s'han fet 3 línies noves, és perquè tens un Estat en contra que més aviat t'està fent sabotatge. Tenir o no tenir Estat és el que canvia ser una capital de veritat o no. L'Estat espanyol ha boicotejant Barcelona, i també altres ciutats, per afavorir la capitalitat de Madrid. Barcelona és la principal interessada en una Catalunya independent.
Proposarà mesures des de l'ajuntament de Barcelona pensant en una futura Catalunya independent?
Sí, crec que s'ha de planificar una Barcelona capital. És evident que encara no tenim estat, però ho podem anar pensant i anticipant. En la mesura que ho anticipem i preveiem el podem anar construint. Barcelona ha de ser una capital que estigui connectada amb el món, pel port, aeroport i línies fèrries. Pensem que si a Barcelona li retornessin la part del dèficit fiscal que li correspon, només amb el que correspondria d'un sol any tancaríem la línia 9, cobriríem la Sagrera i encara quedaria diners per no fer retallades en sanitat ni en escoles.