Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El Gobierno da por imposible pactar la acogida de menores migrantes con el PP
Borrell: “Israel es dependiente de EEUU y otros, sin ellos no podría hacer lo que hace”
Opinión - Salvar el Mediterráneo y a sus gentes. Por Neus Tomàs

Artur Mas, imputat per la consulta del 9N

Artur Mas signant el decret de convocatòria del 9N

Agències

Barcelona —

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat a declarar com a imputats el president de la Generalitat, Artur Mas, l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega, i la consellera d'Educació, Irene Rigau, per la consulta sobre la independència del 9 de novembre.

En una interlocutòria, la Sala Penal del TSJC ha citat a Mas el dijous 15 d'octubre i dos dies abans, el dimarts 13 d'octubre, a Ortega i Rigau. El TSJC també ha cridat a declarar el dilluns 19 d'octubre cinc testimonis que havia sol·licitat la Fiscalia.

La Fiscalia catalana es va querellar contra els citats per ordre de la Fiscalia General de l'Estat, tot i la negativa de la junta de fiscals a Catalunya. En una providència notificada dos dies després de les eleccions autonòmiques del 27S, l'alt tribunal català ha decidit prendre declaració a Mas, Rigau i Ortega, després que ells mateixos sol·licitessin que no s'acordessin noves diligències d'investigació ni testificals fins que compareguessin com a imputats davant la justícia.

Mas, Ortega i Rigau han estat formalment citats a declarar com a imputats, gairebé un any després que la Fiscalia presentés, el 21 de novembre del 2014, una querella en la qual els acusava de desobediència, malversació de fons públics, prevaricació i usurpació de funcions.

El TSJC va acordar investigar els responsables del Govern inicialment per desobediència a la resolució del Tribunal Constitucional (TC) del 4 de novembre que va suspendre la consulta alternativa del 9N, però va deixar oberta la porta a indagar tots aquells fets que poguessin estar relacionats amb la convocatòria, cosa que podria comportar que se'ls imputessin altres delictes.

Des que al desembre passat el TSJC va acordar investigar Mas, el magistrat del TSJC instructor Joan Josep Abril ha practicat diverses diligències i citat testimonis amb la finalitat de descobrir el cost de la consulta i la intervenció del Departament d'Ensenyament perquè els centres educatius públics acollissin la votació del 9N.

A l'inici de la campanya electoral del 27S, la Fiscalia va proposar quatre nous testimonis, entre ells la directora del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) que va encarregar confeccionar les urnes i paperetes de la consulta a interns de la presó de Lleida i un assessor del Departament de Governació, dirigit llavors per Joana Ortega.

Davant d'aquesta sol·licitud, les defenses de Mas, Ortega i Rigau van demanar el passat 16 de setembre -en plena campanya- al TSJC que ajornés totes les testificals i noves diligències plantejades, fins que ells haguessin tingut ocasió de declarar com a querellats, en entendre que, si no fos així, s'incorreria en “una alteració de l'ordre legal de la pràctica de prova”.

El magistrat instructor ha atès la proposta dels querellats i els ha citat com a imputats per interrogar-los uns dies abans de prendre declaració als nous testimonis plantejats per la Fiscalia.

Per al pròxim 19 d'octubre, el magistrat ha citat Dolores Agenjo, la directora de l'institut Pedraforca de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) que va denunciar pressions del Departament d'Ensenyament per negar-se a cedir les claus del centre per col·locar les urnes del 9N, testifical que les defenses van aconseguir ajornar fins després de la campanya al·legant que la testimoni concorria a les eleccions en la candidatura de Ciutadans.

El mateix dia, està citada a declarar com a testimoni Elisabet Abad, directora del CIRE, per respondre pel procés de producció, subministrament i lliurament de les urnes i paperetes del 9N, sufragades a través de diversos contractes amb el Departament de Justícia que van costar 143.738 euros a la Generalitat.

Un altre testimoni citat per aquest dia és el llavors assessor en matèria d'opinió publica de la conselleria de Governació, Joan Cañada (UDC), que serà interrogat sobre l'administració i manteniment de la pàgina web de la consulta del 9N. També declararan el 19 d'octubre pròxim, a proposta de la Fiscalia, el responsable tècnic informàtic que va coordinar materialment els serveis prestats pel CTTI de la Generalitat per resoldre les incidències informàtiques que poguessin sorgir en el procés de consulta.

L'últim testimoni del dia serà el responsable de la companyia d'espectacles Focus, encarregada del muntatge del centre de premsa internacional on es van facilitar les dades de l'escrutini del 9N i on un Mas triomfal va comparèixer davant els mitjans per celebrar l'alta participació en la consulta, de més de dos milions de persones, i la victòria del sí.

Etiquetas
stats