El Govern rebaixa el to per presentar internacionalment una Catalunya cívica que vol decidir
“Oferirem al món el gran mosaic de la cultura catalana, celebrant la diversitat i incorporant el que ens uneix”. El president Artur Mas ha pronunciat aquesta declaració d'intencions durant el missatge institucional que ha realitzat a primera hora amb motiu de la Diada de Sant Jordi. Oferir al món la millor cara de Catalunya és el propòsit en què està immersa la Generalitat després que el Parlament demanés que es fes un esforç per internacionalitzar el procés sobiranista. Per a això res millor que utilitzar el gran dia de la cultura catalana per mostrar una Catalunya cívica i amable, però ferma en el propòsit de decidir sobre el futur.
Un discurs rebaixat i sense crispació és el que ha ofert el president als corresponsals estrangers, als quals ha citat al Palau aquest dimecres. La Generalitat busca suports a l'exterior, principalment en els països de la UE, per la qual cosa els periodistes europeus amb base a Espanya són la millor porta d'accés. A la reunió han acudit una vintena de corresponsals amb els quals ha parlat sobre la situació econòmica i el procés sobiranista, evitant especular sobre l'encaix d'una Catalunya independent a la UE.
Tampoc ha presentat el president els greuges econòmics que el Govern sol subratllar per explicar la seva posició. Mas ha malbaratat moderació i diplomàcia, però, segons els assistents, s'ha mostrat ferm a l'hora d'explicar que aposta clarament per una consulta i que no hi ha vies de negociació amb el Govern de Mariano Rajoy, ja que la condició d'aquest és que abandoni la pretensió del referèndum. Els corresponsals estrangers han visitat a la tarda el Centre Cultural del Born i s'han reunit amb la Presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, i la d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.
El Govern ve rebaixant el to des de fa mesos, conscient que l'actual etapa del procés requereix una acurada política de gestos per guanyar-se la simpatia estrangera. Les paraules del president en el lliurament de les Creus de Sant Jordi són prova d'això. Mas va assegurar en aquell acte que “la dinàmica dels estats no pot ni ha d'ofegar la dinàmica dels pobles”, però es va mostrar conciliador i dialogant. Un discurs en què va tornar a mirar a Europa per advertir que “la força de Catalunya és la força democràtica de la gent”.
La mateixa idea de tornada a la moderació va exhibir en l'entrevista inaugural d'El Punt Avui Televisió, en què ha assegurat que el desig del seu executiu era entrar en una negociació amb Rajoy, amb l'única línia vermella de celebrar la consulta. “Si el problema és la data i la pregunta, el que hem de fer és seure i parlar”, va explicar en to conciliador. Cosa “impossible”, segons Mas, d'acord amb la posició que marca el Govern espanyol, que demana “imaginació” per renunciar al referèndum.
Un brindis a la diversitat catalana per oposar-se a la consulta
Sant Jordi és la data escollida per a la presentació a Barcelona de la plataforma Societat Civil Catalana, un moviment que vol aglutinar els contraris a la consulta i alertar contra el secessionisme. L'associació, que comparteix trets simètrics tot i que contraris amb l'Assemblea Nacional Catalana, pretenen dur a terme mobilitzacions i elaborar discurs polític des de posicions federalistes i centralistes. L'elecció de la Diada per el seu acte de presentació no és casual. Els sectors unionistes saben que atraure el catalanisme contrari a la consulta és fonamental per superar del seu nínxol sociològic tradicional.
Els impulsors d'aquesta plataforma s'han pujat al carro del discurs de la pluralitat i la diversitat, subratllant que el seu objectiu és visibilitzar “la Catalunya real” que comparteix identitats catalanes, espanyoles i europees. Consideren que la consulta suposaria una fractura social i tindria conseqüències irreprarables per a l'economia.