Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un Sant Jordi per internacionalitzar el procés

CiU demana una mobilització massiva per demostrar a la comunitat internacional que Catalunya vol la consulta

Arturo Puente

Sant Jordi és la data cultural per antonomàsia a Catalunya. La conselleria de Cultura ha preparat més de 40 actes per a la jornada, a més dels previstos per les editorials i punts de venda de llibres. Però la frontera entre cultura i política és difusa, sobretot en ple procés sobiranista ia poc més d'un mes per a les eleccions europees, i també el Govern es prepara per a un dia important de cara a la internacionalització del procés català.

En la nova etapa del viatge sobiranista, iniciada després que el Congrés tanqués la porta a una consulta pactada, dotar el procés d'una bona imatge en el món és una prioritat, i el Govern vol aprofitar els esdeveniments de gran projecció, com Sant Jordi. Per a això el president Mas tornarà a fer una declaració institucional des del Palau de la Generalitat semblant a la que va realitzar l'any passat, quan va comparar el procés amb la rosa, el símbol més conegut de la festivitat. “Que ens deixin tenir cura de la nostra rosa sense més tuteles”, va demanar Mas aleshores en to ensucrat.

El Consell de Diplomàcia Pública, Diplocat , també ha utilitzat la data com a trampolí polític. L'organisme va llançar aquest dimarts la web www.cataloniavotes.eu en què s'explica el pla dels partits favorables a la consulta per celebrar un referèndum el proper 9 de novembre, aportant informació i declaracions sobre el procés, inclosos missatges de dirigents polítics entre el quals hi ha el del president Artur Mas. El web es pot consultar en tres idiomes, anglès, francès i alemany, i està pensada com el portal de referència a l'estranger per conèixer els detalls del procés d'autodeterminació, a favor de qui dóna arguments de tipus cultural, històric i polític.

Per la seva banda, el Govern espanyol és conscient que el 23 d'abril és una data important per a Catalunya i no vol estar absent. Tant la vicepresidenta primera, Soraya Sáenz de Santamaría, com el president del Govern, Mariano Rajoy, estaran a Catalunya aquesta setmana, la primera en una reunió amb el Gremi d'Editors a la diada de Sant Jordi i el segon en un esdeveniment empresarial amb el Fòrum de Marques Famoses Espanyoles (FMRE), al qual també acudirà Mas.

La visita de la vicepresidenta ha despertat la crítica del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que va assegurar dilluns passat que no considerava que la data escollida per Santamaria fos la més adequada perquè “és un dia en què s'ha d'estar per al lector”. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha anunciat que no s'espera cap trobada entre els membres de l'Executiu català i els de l'espanyol, tot i que ha aplaudit que “qualsevol s'acosti a conèixer una jornada tan representativa per a Catalunya com Sant Jordi”.

L'Assemblea Nacional Catalana, l'organisme que aglutina la base social partidària de la independència, també ha triat la setmana de Sant Jordi per llançar la seva aposta més internacional amb la campanya “signa un vot per la independència”. La campanya es basa en el dret de petició que recull la Constitució i l'Estatut, i consisteix a recollir signatures dels ciutadans per demanar al Parlament que es dugui a terme la consulta. Les Assemblees Exteriors de l'ANC informaran el dia de Sant Jordi sobre la consulta catalana i recolliran signatures dels ciutadans residents a fins a 30 països.

Etiquetas
stats