Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

Barcelona acull una cimera a la recerca d'un projecte comú del deute per Europa

Imatge de la roda de prensa que ha presentat les jornades

Oriol Solé Altimira

Mirar amb lupa el deute, avaluar la seva legitimitat i traçar una estratègia comuna per fer front a l'espiral d'endeutament. Amb aquest objectiu, diverses entitats, experts i activistes es reuneixen aquesta setmana a Barcelona sota el paraigua de les jornades “Projecte Comú del Deute per a Europa”, en què es debatrà sobre la justícia financera i en contra de l'ús del deute com mecanisme de control polític.

Les jornades tindran el seu punt culminant aquest dissabte en una conferència oberta al públic al museu Macba de la capital catalana sota el títol “Il·legitimitat del deute i auditories ciutadanes com a proposta per democratitzar el deute públic europeu”. Hi intervindran, a més d'experts i activistes amb experiència en les propostes per al deute com Éric Toussaint, del Comitè per l'Abolició del Deute al Tercer Món (CADMT), polítics d'esquerres que s'han topat de front amb el problema del deute. És el cas de l'expresidenta del Parlament grec i promotora del Comitè de la Veritat del deute públic del país hel·lè, Zoe Konstantopoulou; o el membre d'Auditoria Ciutadana de Madrid i, després del 24 de maig, regidor d'Hisenda de la ciutat, Carlos Sánchez Mato.

A més del treball tècnic i de desplegar una estratègia que combini l'acció local amb la internacional, les jornades busquen, en paraules de l'economista Sergi Cutillas, “combatre la idea de la culpa vinculada amb el deute i argumentar a nivell tècnic que els actuals fòrums de discussió de l'endeutament no tenen cap raó científica ”.

En aquest sentit, els organitzadors de les jornades qüestionen el paper del Fons Monetari Internacional (FMI). Sargon Nissan, economista de Bretton Woods Project, entitat que fa seguiment crític a l'FMI i al Banc Mundial, ha rebutjat que l'FMI sigui la institució vàlida per “solucionar” les crisis de deute que viuen tant països europeus com asiàtics o africans.

Seguint aquest fil, Bodo Ellmers, un dels autors de la Resolució de l'ONU sobre Principis Bàsics a la Reestructuració de Deute, ha reclamat organismes i tribunals veritablement independents per prendre les decisions sobre els mecanismes de resolució de l'endeutament. Així mateix, ha denunciat les traves que han posat països com Alemanya, Estats Units o el Regne Unit al fòrum de l'ONU sobre reestructuració. “La crisi de deute constreny les possibilitats de creixement dels països”, ha afegit Ellmers.

Sobre la situació a Espanya, Emma Avilés, de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD), ha valorat que 2016 pot ser “un any d'inflexió” per a les auditories a Espanya, especialment pels processos d'auditoria municipals que han començat algunes de les candidatures ciutadanes que van aconseguir diversos ajuntaments espanyols després de les eleccions del passat 24 de maig.

Les jornades de Barcelona, organitzades per l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i la Plataforma per l'Auditoria Ciutadana del Deute (PACD), segueixen l'esperit de les Conferències del Pla B per a Europa de París, (que s'han posposat per al mes de gener).

Etiquetas
stats