Nou protocol contra les violències masclistes: Barcelona s'aturarà per cada feminicidi a la ciutat
Cada vegada que es produeixi un feminicidi, de l'anglés femicide (assassinat d'una dona per motius de gènere), Barcelona s'aturarà: “Parar la ciutat” és el lema de la campanya que ha engegat la regidoria Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament per combatre les violències masclistes. D'acord a un nou protocol, quan es produeixi un assassinat per violència masclista es farà un minut de silenci, es posarà un crespó negre als edificis, al web i a les xarxes socials municipals i s'anunciarà al metro de la ciutat.
A més, es convocarà a les entitats i associacions que treballen contra la violència masclista en un acte de rebuig i s'informarà als mitjans de comunicació perquè difonguin la informació. Està previst també que, cada vegada que es produeixi un feminicidi, el consistori enviï des de l'àrea d’Alcaldia una carta de condol a la família directa de la víctima.
El consistori mostrarà “de forma simbòlica” rebuig institucional via xarxes socials: es modificarà el perfil del compte de Twitter de l’Ajuntament col·locant-hi un crespó i usant l’etiqueta #BCNantimasclista. A més, les pantalles del metro de la ciutat comunicaran l’assassinat. Per últim, l'Ajuntament s'ha compromès a fer tants minuts de silenci com dones hagin estat assassinades al darrer Plenari de l’any. Aquestes són algunes de les mesures (externes) del nou “Protocol de dol de ciutat contra les violències masclistes” que Barcelona ha engegat contra els feminicidis.
El protocol ha estat impulsat per la Regidoria de Feminismes i LGTBI, en col·laboració amb diferents entitats especialitzades en violències masclistes. “És molt important disposar d’un protocol de dol de ciutat que rebutgi de forma contundent tota violència masclista”, ha explicat la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. Pérez ja avançava el novembre passat en una entrevista a Catalunya Plural que no eren les dones les que havien de fer alguna cosa, sinó que era tota Barcelona la que devia “rebutjar les violències masclistes”. “Volem apel·lar a la responsabilitat de totes i tots”, destacava.
L’altra part del protocol, en funcionament des de fa uns dies, versa sobre el treball intern i el seguiment que es farà des dels diferents departaments de l'Ajuntament. El consistori emprendrà accions comunicatives i de pressa de consciència entre els treballadors.
Gabinet de crisis pels treballadors
El protocol de treball intern ha estat elaborat en coordinació prèvia amb l’Institut de Serveis Socials, el Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB) i Mossos d’Esquadra. El nou protocol intern és fruït de la revisió d'actuacions passades i pretén “millorar i redefinir” tasques, processos i rols dels professionals implicats.
Pel que fa el nou protocol intern, d'ara en endavant, cada vegada que es conegui un cas de feminicidi, o d’intent de feminicidi, es convocarà un gabinet de crisis en un màxim de cinc hores des de l’arribada de l’avís. A les 24 hores de l’avís es convocarà una segona reunió de treball per avaluar la situació. Per últim, al mes del succés es convocarà una nova trobada on s’avaluarà la situació de la dona, la primera actuació d’urgència i el circuit en que es troba la víctima. Aquesta línia d'acció se suma a d'altres que el consistori ofereix a BCN Antimasclista.
“Aturar la ciutat” se suma a d'altres campanyes impulsades des de l'àrea de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI: “Som una ciutat que rebutja la violència masclista” va ser l'eslògan triat el novembre passat contra les violències masclistes. Des de la regidoria s'informa que les violències masclistes són només un dels eixos de les polítiques del consistori en matèria de gènere: l'Ajuntament va presentar el passat es de juny 71 actuacions (pressupost de 28 milions d'euros) contra la feminització de la pobresa i també prepara per a les properes setmanes marxes exploratòries per estudiar la seguretat i l'urbanisme dels barris a partir de l'experiència de les veïnes.