Les entitats socials faran un acte sense els “responsables de la guerra” abans d'acudir a la manifestació
“No volem estar en una manifestació amb els causants directes o indirectes de la guerra”. Aquest és el motiu pel qual 170 entitats socials catalanes han convocat un acte dues hores abans de la manifestació en contra del terrorisme a Barcelona, que tindrà lloc el dissabte a les 18 h. “Volem un espai on tothom, moviments socials, col·lectius i persones individuals se sentin còmodes”, ha explicat l'activista Irene Rivas. No obstant això, fan una crida a anar a la manifestació majoritària, però sota el lema “Les vostres polítiques, les nostres morts” i vestits de blau. Convoquen a les 17 h al Passeig de Gràcia amb el carrer de la Diputació.
A l'acte d'abans de la manifestació, previst per dissabte a les 16 h a la confluència de la Rambla Catalunya amb el carrer Aragó, hi haurà “fotografies i es cridaran eslògans del que denunciem”, ha dit Rivas referint-se als causants dels morts a la Mediterrània i les guerres. Esperen que l'acte es converteixi en un “espai de lliure expressió”, i han criticat l'“encotillament” de la manifestació institucional.
El recel d'aquestes entitats, compartit aquests últims dies per partits com la CUP o Podem, es deuen a la presència a la manifestació del rei Felip VI o el president del govern, Mariano Rajoy. Els organitzadors de la marxa, Generalitat i Ajuntament de Barcelona, es van afanyar a aclarir que serien ciutadans i personal d'emergències dels que encapçalarien la manifestació, però tot i això els col·lectius han preferit donar-li suport de manera crítica. La CUP cridarà només a acudir a la manifestació de les entitats, tot i que “contemplen que alguns dels seus membres” vagin a la manifestació multitudinària.
Record per a les morts a la Mediterrània
Més de 170 entitats han signat un manifest on expressen el seu “rebuig a l'atemptat reivindicat per Daesh i per mostrar el suport a les víctimes i familiars”, però també “sense oblidar les víctimes que cada dia pateixen aquesta mateixa violència”. En la roda de premsa de presentació de l'acte han recordat que ja han mort més de 35.000 persones a la Mediterrània. “Aquestes morts són tan nostres com les de Barcelona i Cambrils”, signen.
Per aquest motiu, des de les entitats critiquen i denuncien la “hipocresia” dels líders i representants polítics, del Govern espanyol i de la monarquia. Els acusen de promoure guerres i “alimentar conflictes armats” mitjançant la venda i el comerç d'armes a països com Aràbia Saudita. També d'aplicar “polítiques repressives i antiterroristes” que fomenten l'“espiral de violència”.
Des de les entitats es mostren preocupades també per l'augment de les mostres d'odi, racisme i xenofòbia i la criminalització de la comunitat musulmana. “Després dels atemptats, els nazis han intentat tornar, però els hem dit que no passaran, pararem els atacs contra les mesquites”, ha afirmat David Karvala, portaveu d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR). Karvala ha criticat les polítiques i membres del PP, a qui acusa de “fomentar el racisme i donar impunitat al feixisme”.
“Exigim que la resposta a la barbàrie del passat dijous no sigui més seguretat repressiva”, demanen al manifest. Des de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) han remarcat la importància de les inversions en serveis bàsics socials, sanitat i educació que “fomentin la cohesió social” per “construir la seguretat entre tots”. “Catalunya ha de ser exemple amb una resposta diferent, des de la pau, la solidaritat, la cohesió i la justícia global”, conclouen.