Boi Ruiz rectifica el projecte de venda de dades dels historials mèdics a empreses privades
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha fet marxa enrere en el projecte VISC+, que permetia vendre les dades dels historials mèdics dels ciutadans a empreses privades. El departament de Salut esperava ingressar 25 milions d’euros per la concessió de la gestió d’aquest procés a una empresa privada. Avui, però, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ha comunicat que es reorienta el projecte i que es restringeix els destinataris del projecte als centres de recerca en salut acreditats a Catalunya.
Aquest anunci ha estat interpretat com una resposta a l’oposició que VISC+ havia generat tant a nivell parlamentari com els sanitaris o les entitats de defensa de la salut pública i la privacitat de les dades. Avui mateix, la Comissió de Bioètica de la Universitat de Barcelona es mostrava contrària a la comercialització de les dades mèdiques dels ciutadans, tot i l’anonimat dels pacients que argumentava el departament de Salut. L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades va posar en dubte que aquest anonimat no pogués revertir-se amb algun programa informàtic.
En el comunicat d’avui, Salut renuncia a contractar una empresa privada perquè gestioni VISC+ i assegura que “la inversió per dur a terme el projecte provindrà de recursos propis (públics) de l’AQuAS”. A aquesta agència se li encarrega la governança del projecte, gestionar-lo i efectuar la inversió, a més de responsabilitzar-la de l’estratègia global, l’aprovació del seu codi ètic i les polítiques de transparència i seguretat.
Isabel Vallet, diputada portaveu en temes de Sanitat de les CUP, i una de les principals veus crítiques del projecte, tem, però, que la “reorientació” de VISC+ no eviti que els historials mèdics no arribin a empreses privades que co-gestionen centres sanitaris depenents del departament de Salut o a les empreses farmacèutiques que financen projectes de recerca realitzats en el sector públic. Al seu entendre, l’anunci fet avui per AQuAS respon a la voluntat de “calmar a l’opinió pública” però deixa la porta oberta perquè el sector privat es beneficiï indirectament de les dades incorporades a VISC+.