Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

CaixaBank va guanyar 620 milions d'euros el 2014 millorant totes les ràtios

Gonzalo Gortázar i Isidre Fainé durant la presentacio dels resultats

Tomeu Ferrer

Barcelona —

La recuperació econòmica a Espanya és un fet. Si més no per a CaixaBank. Així ho expressaven el president de l'entitat, Isidre Fainé i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar. Durant l'any 2014 l'entitat bancària va aconseguir un benefici de 620 milions, el que comparat amb 2013 suposa una millora del 96%, encara que la mateixa entitat matisa aquesta dada, ja que, per motius comptables , en 2013 es va minimitzar el benefici, el que en opinió de la Caixa situaria la millora real en un 23,3%.

A aquestes dades s'arriba, segons els directius bancaris, gràcies al fet que a Espanya ja es noten els efectes econòmics de les reformes, que, al costat d'aspectes com la millora de les exportacions, un repunt del consum i el descens del preu del cru creen un clima favorable per a la recuperació.

Davant d'un centenar periodistes Fainé i Gortazar han desgranat els resultats del banc que dirigeixen, ressaltant el seu biaix positiu. Ja durant el col·loqui Fainé s'ha emprat a fons per no opinar sobre qüestions polítiques espinoses, afirmant que “nosaltres som un banc i ens dediquem al nostre”, encara que en algun moment el president de l'entitat catalana preguntat insistentment sobre l'actualitat política, s'ha mostrat convençut que passi el que passi es dialogarà i s'arribarà a acords.

CaixaBank treu pit no només pels resultats sinó perquè aquests s'aconsegueixen després d'una millora en tots els marges que mesuren la sanitat del negoci bancari. Així el marge brut ha crescut un 9%. Les despeses recurrents han baixat un 4,4% i el marge d'explotació recurrent ha crescut un 18%, a la qual cosa s'ha de sumar que les dotacions per preveure insolvències han caigut un 48,4%.

Fainé ha ressaltat que el grup “La Caixa” format per Caixabank i que inclou també els actius industrials i immobiliaris de Criteria Caixa Holding han superat l'avaluació global de solvència i solidesa financera del Banc Central Europeu, amb una CET del 9,3% en l'escenari més advers.

Per tot el que s'ha dit anteriorment, CaixaBank afirma ser l'entitat líder del mercat bancari en el mercat espanyol. Dades al respecte són els 13,4 milions de clients i les 5.251 oficines. Una quota de penetració entre particulars del 27,6%, dels quals el 23,5% tenen a CaixaBank com a primera entitat.

Obra Social

A més de mostrar els resultats del negoci principal, Fainé es va esplaiar també a mostrar l'evolució de l'Obra Social de l'entitat. Si durant 2014 aquesta Obra va rebre 500 milions d'euros, el 2015 es manté la dotació, que procedeix dels resultats que aporten les participacions industrials i immobiliàries que gestiona CriteriaCaixaHolding.

Durant l'any passat, 9,3 milions d'espanyols es van beneficiar d'algun dels programes de l'Obra Social. El programa d'integració laboral va ajudar a crear 18.405 llocs de treball de persones en risc d'exclusió. CaixaProinfància va ajudar a més de 56.000 infants en risc d'exclusió. A més, l'entitat dóna suport econòmic programes de sanitat com el que desenvolupen de manera conjunta amb la fundació Billl & Melinda Gates, contra la malària. Altres iniciatives destacades van ser les corresponents a la tercera edat o a facilitar ajuda per a l'accés a l'habitatge a persones en risc d'exclusió social. I així fins a sumar 500 milions.

I van arribar les preguntes i les valoracions. Per exemple, els màxims responsables del grup Caixa es van mostrar satisfets de l'evolució del crèdit concedit a Espanya entre gener i novembre, que va créixer en un 20,8% en habitatge, un 16,3% en consum i un 7,9% per pimes. Per al 2015 l'entitat considera que es mantindrà el nivell de concessió de crèdit, que no creix més, va afirmar Fainé, perquè no hi ha més demanda. A això ajuda que el nivell de morositat ha baixat ja dels dos dígits.

Com qui no vol la cosa, Fainé va recordar que l'entitat que presideix ha aportat 3.530 milions a la resolució de la crisi. Ho va desglossar en 1.972 milions lliurats al Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), 977 milions aportats al FROB per a la devolució de preferents i 581 milions aportats a la Sareb, o banc dolent, en forma d'accions i deute subordinat. A més, el banc català ha absorbit durant la crisi a Banca Cívica, Caixa Girona, Bankpime, Banc de València i el negoci minorista de Barclays.

Etiquetas
stats