Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La campanya del 27-S fa trontollar els suports al govern de Colau

Alfred Bosch observa Xavier Trias durant un acte de Junts pel Sí / SANDRA LÁZARO

Oriol Solé Altimira

El curs polític a Barcelona ha començat exposant la debilitat del govern municipal, que només compta amb el suport estable dels 11 regidors de Barcelona en Comú front els 41 que conformen el plenari. La investidura d'Ada Colau va rebre el vot favorable dels 5 edils d'ERC, els quatre del PSC i d'una de les tres regidores de la CUP. Però la campanya electoral del 27-S ha obligat a tots els partits a marcar perfil propi, i el suport de les tres formacions a Colau s'ha esvaït, de moment. A partir del 28 de setembre es podrà comprovar si el distanciament és efímer i motivat per la necessitat de posar distàncies en campanya electoral, o si per contra va de debò.

Aquest dijous a Nou Barris, dins del centre de cultura Els Propis, en contrast amb el carrer que constantment està trepitjant Junts pel Sí, els presidents dels grups municipals de CiU i ERC, Xavier Trias i Alfred Bosch, han mostrat bona sintonia i han fet riure a una seixantena de jubilats. Avantsala d'un pacte per desplaçar Ada Colau de l'alcaldia després del 27-S?

Fonts municipals veuen l'acte d'aquest dijous entre Trias i Bosch inscrit en la “lògica electoral autonòmica”; una dimensió, recalquen, “diferent a la lògica municipal”. El públic de Nou Barris, però, tenia ganes de posar el focus en la política municipal aprofitant la presència dels dos polítics. Un dels assistents ha preguntat a Trias i a Bosch per què no es va fer un Junts pel Sí per les municipals, vistes les altes expectatives d'èxit de la candidatura pel 27-S. Trias ha estat sincer: “Si haguéssim anat junts, haguéssim guanyat”. Bosch s'ha mostrat més caut: “No sé si hauríem arrasat”.

Bosch ha intentat distanciar-se de Trias davant del públic circumscrivint únicament a la cita del 27-S “l'abraçada amb la gent de dretes i a Xavier Trias”.“Jo no sóc de dretes”, ha respost ràpid Trias. “Ell [en referència a Bosch] continuarà dient que jo sóc de dretes, però està equivocat”, ha incidit l'ex alcalde.

Tot i la reivindicació d'esquerres de Bosch, l'inici del curs polític ha unit ERC a  CiU, PP i Ciutadans per posar en entredit el govern d'Ada Colau en dos dels temes més sensibles del seu mandat: els manters i el turisme massiu. Tota l'oposició, excepte la CUP, s'ha unit aquesta setmana per criticar la “inacció” del govern amb els manters. També han obligat a Colau presentar d'aquí un mes una proposta per aixecar parcialment la suspensió de llicències d'allotjaments turístics decretada al passat juliol.

El PSC també va votar amb els grups de dretes i ERC, aparcant els oferiments per entrar al govern que el seu líder, Jaume Collboni, havia fet després de les eleccions municipals. La CUP, per contra, també ha carregat contra el govern de Colau per la seva actuació amb els manters, però no per insuficient sinó per excessiva.

Des que CiU es va quedar sense l'alcaldia ha seguit una línia dura contra Colau, arribant a l'extrem d'assegurar que al govern de l'alcaldessa “no li agrada el Nadal”. Aquest dijous al matí, el propi Trias ha titllat de “mal govern” l'executiu municipal, al que ha acusat de pèrdua d'autoritat i d'actuar “amb frivolitat i sectarisme”. Per valorar els 100 dies de Colau a l'Ajuntament, Trias ha triat tres imatges: el selfie de Colau amb Pablo Iglesias quan es van quedar tancats a un ascensor del consistori, un grup de manters al metro de Plaça Catalunya i la fotografia d'un autobús de la nova xarxa sortint d'una parada.

Però va ser la votació sobre l'entrada de Barcelona a l'Associació de Municipis per la Independència la que va posar fi a la sintonia entre ERC i Barcelona en Comú. L'abstenció dels 11 regidors de Colau va fer inútil la majoria de 17 vots (CDC, ERC i CUP), al no assolir els 21 necessaris perquè tirés endavant l'adhesió. “De la mateixa manera que els vam donar suport en la investidura de forma simbòlica, ara els retirem aquest suport i se l'hauran de guanyar a pols”, va etzibar Bosch a Colau.

La idea que un Ajuntament de Barcelona nítidament favorable a la independència és condició necessària perquè el procés independentista tingui èxit és una idea que ha calat fort en l'òrbita convergent. De fet, va ser un dels arguments més utilitzats en la campanya de les municipals per carregar contra Colau, tot i que no va bastar perquè Trias continués com a alcalde.

Curiosament, la primera aparició conjunta de Xavier Trias i Alfred Bosch en la campanya pel 27-S s'ha produït al feu d'Ada Colau. El passat 24 de maig, Barcelona en Comú va imposar-se a Nou Barris amb el 33% dels sufragis, el doble que la segona força, el PSC. CiU i ERC van obtenir uns resultats més que discrets, el 10% i el 7% del vot, respectivament, quedant fins i tot per darrere de PP i Ciutadans. Tot i els antecedents poc optimistes, Bosch i Trias s'han conjurat perquè la independència “guanyi” a Nou Barris el 27-S.

Etiquetas
stats