La portada de mañana
Acceder
Ayuso se encomienda ahora al auxilio del Gobierno para afrontar la tormenta
Médicos de familia: "Estamos achicando agua de un sistema que naufraga"
OPINIÓN | El final de la escapada, por Antón Losada

Un de cada tres catalans ha dormit malament els darrers dos anys per culpa de la crisi

Quasi un 35% dels catalans ha dormit malament per culpa de la crisi, segons el CEO

Un 34,7% dels catalans han tingut dificultats per dormir els darrers dos anys com a conseqüència del neguit que els ha ocasionat la crisi econòmica. Així ho consigna l’informe “Valors socials i polítics”, donat a conèixer dilluns pel Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat i que està basat en 1.050 enquestes telefòniques, realitzades entre els dies 2 i 16 de juny passats. L’estudi també recull que aquests neguits han provocat problemes de salut en quasi un de cada cinc catalans. Un 22% dels catalans ha hagut de recórrer a l’ajuda econòmica dels familiars durant aquests anys de crisi.

Oriol Illa: "Hem de posar les persones al centre de les polítiques socials, ara, abans i després del 27S"

Oriol Illa: "Hem de posar les persones al centre de les polítiques socials, ara, abans i després del 27S"

El panorama que dibuixa aquest informe presenta una societat molt colpida pels efectes de la davallada econòmica i social dels darrers anys. Aquesta situació ha provocat que un 27% dels ciutadans s’hagi plantejat marxar de Catalunya i buscar sortida a les seves frustracions econòmiques i de realització personal més enllà de les nostres fronteres. A més, set de cada cent persones han hagut de traslladar-se a domicilis que els representin una menor despesa econòmica.

Els enquestats consideren que les administracions públiques no han adoptat les polítiques adequades per fer front a la crisi. No es salva cap govern. Es consideren inadequades o molt inadequades les polítiques adoptades pel govern espanyol (73,7%), europeu (59,1%) i català (54,1%). Només un 12’1% considera encertades les mesures adoptades pel govern espanyol, un 17,6% les adoptades per les institucions europees i un 22,2% les que han pres el Govern de la Generalitat.

Els catalans són d’esquerres

Pel que fa a com ha afectat les diferents classes socials, l’estudi del CEO recull que tres de cada quatre catalans consideren que la crisi ha causat guanyadors i perdedors. Un 43,2% considera que la classe alta, els més rics, n’han sortit beneficiats, un 17,5% en considera beneficiats els empresaris i un 13,6%, els bancs i les entitats financeres. Un 20,8% assenyala alguns partits polítics com a guanyadors i un 9,9% apunta a les grans empreses multinacionals. En canvi, els enquestats opinen que els més perjudicats han estat els treballadors (34,6%), els ciutadans/el poble (26,8%), els pobres (21,3%), la classe mitjana (18,1%) o la classe baixa (10,8%).

La societat catalana es decanta cap a l’esquerra, segons el CEO. Un 41% dels enquestats es defineixen d’esquerres i un 16,2% de centre-esquerra. Només un 2,8% es considera de dretes i un 6% de centre-dreta. De centre se’n sent un 13,3%. Aquesta percepció coincideix amb algunes de les seves respostes: Prop d’un 70% creu que la protecció social no és un fre al creixement i la competitivitat. Un 60% atorga a l’Estat la responsabilitat del benestar dels ciutadans i d’ajudar-los a solucionar els seus problemes. El 80% demana al Govern que prengui mesures per reduir les diferències en el nivell d’ingressos.

Etiquetas
Publicado el
16 de agosto de 2015 - 17:51 h

Descubre nuestras apps

stats