Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un de cada tres catalans ha dormit malament els darrers dos anys per culpa de la crisi

Quasi un 35% dels catalans ha dormit malament per culpa de la crisi, segons el CEO

Siscu Baiges

Barcelona —

Un 34,7% dels catalans han tingut dificultats per dormir els darrers dos anys com a conseqüència del neguit que els ha ocasionat la crisi econòmica. Així ho consigna l’informe “Valors socials i polítics”, donat a conèixer dilluns pel Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat i que està basat en 1.050 enquestes telefòniques, realitzades entre els dies 2 i 16 de juny passats. L’estudi també recull que aquests neguits han provocat problemes de salut en quasi un de cada cinc catalans. Un 22% dels catalans ha hagut de recórrer a l’ajuda econòmica dels familiars durant aquests anys de crisi.

El panorama que dibuixa aquest informe presenta una societat molt colpida pels efectes de la davallada econòmica i social dels darrers anys. Aquesta situació ha provocat que un 27% dels ciutadans s’hagi plantejat marxar de Catalunya i buscar sortida a les seves frustracions econòmiques i de realització personal més enllà de les nostres fronteres. A més, set de cada cent persones han hagut de traslladar-se a domicilis que els representin una menor despesa econòmica.

Els enquestats consideren que les administracions públiques no han adoptat les polítiques adequades per fer front a la crisi. No es salva cap govern. Es consideren inadequades o molt inadequades les polítiques adoptades pel govern espanyol (73,7%), europeu (59,1%) i català (54,1%). Només un 12’1% considera encertades les mesures adoptades pel govern espanyol, un 17,6% les adoptades per les institucions europees i un 22,2% les que han pres el Govern de la Generalitat.

Els catalans són d’esquerres

Pel que fa a com ha afectat les diferents classes socials, l’estudi del CEO recull que tres de cada quatre catalans consideren que la crisi ha causat guanyadors i perdedors. Un 43,2% considera que la classe alta, els més rics, n’han sortit beneficiats, un 17,5% en considera beneficiats els empresaris i un 13,6%, els bancs i les entitats financeres. Un 20,8% assenyala alguns partits polítics com a guanyadors i un 9,9% apunta a les grans empreses multinacionals. En canvi, els enquestats opinen que els més perjudicats han estat els treballadors (34,6%), els ciutadans/el poble (26,8%), els pobres (21,3%), la classe mitjana (18,1%) o la classe baixa (10,8%).

La societat catalana es decanta cap a l’esquerra, segons el CEO. Un 41% dels enquestats es defineixen d’esquerres i un 16,2% de centre-esquerra. Només un 2,8% es considera de dretes i un 6% de centre-dreta. De centre se’n sent un 13,3%. Aquesta percepció coincideix amb algunes de les seves respostes: Prop d’un 70% creu que la protecció social no és un fre al creixement i la competitivitat. Un 60% atorga a l’Estat la responsabilitat del benestar dels ciutadans i d’ajudar-los a solucionar els seus problemes. El 80% demana al Govern que prengui mesures per reduir les diferències en el nivell d’ingressos.

Etiquetas
stats