Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

On és cada partit davant la confluència a Guanyem Barcelona?

Acte de presentació de Guanyem Barcelona / EDU BAYER

João França

Barcelona —

La proposta de candidatura de confluència plantejada per Guanyem Barcelona entra en una nova fase de construcció aquest cap de setmana. Juntament amb Procés Constituent, Podem Barcelona, ICV, EUiA, la Trobada Popular Municipalista (TPM) –impulsada per la CUP– i el Partit X celebren els propers 10 i 11 d'octubre les jornades “Governar obeint. Jornades de Codi Ètic per a la confluència a Barcelona”. L'opinió majoritària entre les parts implicades en les converses és que finalment hi haurà candidatura de confluència a les municipals, encara que també coincideixen que no serà fàcil.

“Estem esperançats per la bona predisposició dels actors i la seva capacitat de ser generosos, tothom ve d'on ve amb ritmes, trajectòries i històries diferents”, apunta Jaume Asens, un dels portaveus de Guanyem. “El propi procés de preparar les jornades ja és una primera prova de confluència en què hem detectat que tenim molts més punts d'acord que de desacord”, afegeix.

“Portem mesos treballant això de forma bilateral i multilaterals amb tots els actors i també amb comissions multilaterals de logística i comunicació”, explica Asens, i afegeix que, superada aquesta segona fase, amb la creació d'un codi ètic, es podrà passar a una nova etapa per configurar la candidatura i les llistes, que esperen tenir enllestides quan comenci el 2015. Més enllà dels partits, amb els quals porten mesos treballant, el portaveu de Guanyem reivindica que les jornades i la candidatura han de “donar el protagonisme a la gent, que és el que ens permet superar les lògiques identitàries”.

Iniciativa

L'única força que ha tingut la seva participació en el procés de confluència criticada ha estat Iniciativa –especialment per part de la CUP, però també per altres sector activistes. La seva trajectòria en el govern municipal de Barcelona els hi pesa en aquest procés. No obstant, David Cid, coordinador d'ICV de Barcelona, apunta que fa temps que parlant d'espais confluència “amb la lògica d’una situació de fi de règim i d’emergència social en la que la qüestió no és treure dos regidors més sinó tenir la possibilitat de canviar les condicions de vida de la gent”, assegura. Cid declara que “si és un projecte de confluència es tracta que ens contaminem una mica entre tots i totes i anem amb la ment oberta per trobar elements compartits”.

Diverses fonts que han participat de les converses dels darrers mesos apunten que la formació –que és la que millor resultat podria tenir més enllà de la confluència– s'ha mostrat molt disposada a cedir. També apunten, però, que tenen pressa per materialitzar la confluència. Mentre altres formacions tenen un ritme de decisions més lent, el que preocuparia a ICV seria debatre qüestions més concretes de la candidatura –de les que no s'espera parlar encara a les jornades– com la constitució de llistes, el còmput de vot o la gestió dels recursos de la candidatura.

Tot i l'aposta per la confluència, algunes concessions poden inquietar la seva militància. Buscar la confluència amb una formació com la CUP que planteja un enfrontament obert no els hi representa una situació còmoda. Tampoc quedar en el segon pla al qual els pot relegar el creixement de Guanyem. “Han estat acostumats a ser la part forta d'ICV-EUiA, els que prenen les decisions i tenen regidors, i ara els fa por ser 'l'EUiA' de Guanyem”, apunten veus d'EUiA. En més d'una ocasió en els darrers mesos la formació s'ha preocupat en reforçar el seu protagonisme en la imatge pública del projecte de confluència.

CUP i Trobada Popular Municipalista

La CUP no participa oficialment en el procés de confluència impulsat per Guanyem, sinó que ho fa a través de la Trobada Popular Municipalista (TPM), un projecte que van impulsar amb la pariticipació d'altres activistes de la ciutat –entre ells alguns impulsors de Guanyem i membres d'altres organitzacions com Procés Constituent– per construir una candidatura de ruptura a Barcelona. “Participem d'aquestes jornades perquè tenim un mandat de la segona TPM en el que s'acorda treballar aquest codi ètic amb Guanyem”, explica Pepe Castelltort. Aclareix també que per ells el codi ètic és un element més, però que la TPM –que es tornaria a convocar cap a mitjans o finals de novembre– no debatrà la seva possible incorporació a una candidatura fins que no hi hagi més elements sobre la taula, com el programa i la metodologia.

Fonts de diverses organitzacions que han preparat les jornades asseguren que la TPM i la CUP són el principal obstacle per a la confluència. L'aparició de Guanyem va sacsejar el projecte, alhora que va implicar un replegament d'un determinat sector de la CUP. Persones properes a Endavant –un dels principals corrents ideològics de l'esquerra independentista– aposten per una candidatura de marcat caràcter anticapitalista que no veuen compatible amb el model de front ampli que planteja Guanyem, sobretot si inclou a Iniciativa.

Veus de la formació crítiques amb aquesta postura asseguren que hi ha una part de la militància de la CUP que en comptes d'interessar-se pel pla institucional s'ha dedicat exclusivament a l'activisme als barris i que està per la confluència. L'articulació d'aquest sector en la TPM podria ser clau en la decisió que finalment prengui aquesta. De moment, la distància que marca públicament la TPM dels altres actors de la confluència manté les relacions en situació de tensió.

EUiA

La coordinació d'EUiA elegida el 2012 té els projectes de confluència com un dels seus principals objectius i fan una aposta forta per Guanyem. “La nostra aposta és ser-hi”, explica Toni Salado, responsable de relacions institucionals del partit. “Des de l’any del 2012 estem parlant de la necessitat d’un nou espai, que la coalició ICV-EUiA ha fet un camí i ha d’obrir-se a nous espais, i amb l’aparició d’altres actors com Podem i gent de moviments socials que decideixen participar en política davant aquesta situació d’emergència”, diu.

Tot i que la formació no ha rebut les mateixes crítiques que els seus socis d'ICV, no trenquen la unitat i no contemplen la possibilitat d'entrar a una confluència en la que no s'integrin ells. “La voluntat d’EUiA és que això surti bé i la voluntat és fer-ho amb ICV, per això estem fent tots els passos conjuntament i no es contempla cap escenari que no sigui compartit”, explica Salado.

Podem

Els membres de Podem Barcelona participen del procés de confluència enmig de la incertesa que implica el procés constitutiu de Podemos. Ara mateix el partit no disposa d'estructures que puguin prendre la decisió de com participar en les municipals, ja que al llarg del proper mes ha de decidir com s'organitzarà. El 27 d'octubre, explica Bea Rilova, tindran aprovats els documents que permetin establir les posicions del partit. “De moment contribuïm amb coses que estan sobre la taula en els nostres propis debats”, apunta.

Les diferents propostes organitzatives sobre la taula a Podemos podrien influir en els ritmes o en quin òrgans són competents per prendre una decisió, ja que van des de la total autonomia als cercles a altres que proposen òrgans que puguin frenar decisions que no vagin en consonància amb els acords del partit. En tot cas, cap de les opcions tindria perquè frenar la confluència, ja que tant els impulsors del partit a Madrid com els membres del cercle de Barcelona veuen Guanyem amb bons ulls. “Estem debatent quins són els principis que han de guiar aquesta nova manera de fer política”, celebra Rilova, i apunta que participant en el procés tindran més elements per decidir la seva postura quan estiguin en disposició de fer-lo que si s'haguessin mantingut al marge.

Procés Constituent

Procés Constituent aposta per “confluir en aquestes jornades i després prendre una decisió més formal de posicionament respecte Guanyem”, explica Xavier Domènech. El col·lectiu impulsat l'abril del 2013 per la monja Teresa Forcades i l'economista Arcadi Oliveres convidant ICV-EUiA i les CUP a participar d'una candidatura que impulsés un procés constituent a Catalunya, està ben predisposat a la confluència. “És un projecte que apel·la als mateixos actors als que apel·la procés a nivell autonòmic”, recorda Domènech.

Tot i això, Procés depèn d'uns ritmes més lents que els d'altres formacions. El 18 d'octubre celebren una segona jornada sobre municipalisme per poder definir quin serà el seu procés en les properes eleccions. La situació més còmoda per la formació, en la que participa gent propera tant a ICV-EUiA com a les CUP, seria esperar que ambdues prenguessin una decisió –especialment la CUP, els més reticents–, però el més probable és que en el proper mes acordin una posició

Partit X

El Partit X va anunciar de seguida el seu ple suport a Guanyem. La veritat és que molts dels seus membres ja treballen en el projecte des d'abans de la seva presentació pública i no sembla que hi hagi condicionants per part seva per a la confluència. Des de la formació volen fer les seves aportacions al codi ètic però “amb l'única pretensió d'intentar que la democràcia del segle XXI passi de pantalla”, explica Simona Levi. “Tenim el programa més punter enfocat a millorar els drets i deures dels representants”, assegura.

“Nosaltres som més d'una idea de federació de competències que no de confluència, però trobem que és una oportunitat per potenciar les lluites molt vàlides de col·lectius d'aquesta ciutat, i no formacions polítiques, sinó col·lectius d'acció temàtica, d'urbanisme, de gestió de l'aigua, entre altres, per tal que puguin arribar a la governança de la ciutat”, apunta Levi.

Etiquetas
stats