Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel aprovecha hasta el inicio del alto el fuego para continuar la masacre en Gaza
El grupo de León: la conexión entre Quirón, la pareja de Ayuso y el ático de Chamberí
OPINIÓN | 'Los imperios de las galaxias', por Enric González

Colau obre campanya a la Barceloneta carregant contra la “prepotència” de Trias amb els veïns

Els candidats de Barcelona en Comú durant l'acte de presentació de campanya / SANDRA LÁZARO

Cristina Palomar

Sense pietat. Ha estat començar la campanya electoral i apujar el to de les seves crítiques contra el candidat de CiU, Xavier Trias, l’alcalde que “ha regalat la ciutat als grans lobbies”. La cap de cartell de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha declarat la guerra dialèctica al seu principal adversari polític conscient que només té quinze dies per mobilitzar el vot indecís si vol ser la primera alcaldessa de Barcelona. En el míting d’inici de campanya celebrat aquest divendres a la plaça del mercat de la Barceloneta, Colau ha concentrat la seva artilleria en la corrupció que presumptament esquitxa CiU i en la gestió de la ciutat enfocada a privatitzar l’espai públic i a augmentar les desigualtats.

El lloc escollit per donar el tret de sortida de la campanya ha estat la Barceloneta i la tria no ha estat casual. El barri marítim de Barcelona per excel·lència ha esdevingut un dels símbols de la lluita veïnal contra l’augment de la pobresa i també contra un model turístic massificat fomentat per un govern municipal que, segons Colau, “ha deixat de banda la gent” i ha actuat “amb arrogància i prepotència veient els veïns com una molèstia i una amenaça”. A parer seu, la construcció d’una polèmica marina de luxe al Port Vell o de l’Hotel Vela són dos clars exemples de per a qui ha governat realment Trias. “Ni ajuts al lloguer, ni suport al comerciant, ni cap acció per posar fi a les desigualtats al barri”, ha recordat davant un públic entregat i escalfat prèviament per actuacions musicals i intervencions d’altres membres de la candidatura.

La contundència dels atacs de Colau a Trias deixa entreveure una campanya molt dura, centrada a obviar la resta de candidats i focalitzar totes les crítiques en la figura del candidat de CiU, representant, segons Colau, dels que porten els diners a Andorra. “Barcelona en Comú ha vingut a impedir que els gestors del 3% i dels diners a Andorra segueixin manant com a senyorets a la nostra ciutat. L'estimem massa com per deixar-la en les seves mans. Hem vingut a impedir que es construeixin hotels que només persegueixen l'afany especulatiu com l'Hotel del Palau o l'Hotel del Deutsche Bank, a impedir que es saquegi la sanitat pública com està passant a l'Hospital de Sant Pau o a l'Hospital Clínic, a impedir sous d'escàndol i dietes injustificades. Desordre són quatre anys més de desigualtat i corrupció”, ha declarat.

Colau ha defensat el seu model de democràcia participativa i, contraposant-lo al model de Trias, ha garantit que, de guanyar, exercirà d’alcaldessa “de tots els ciutadans i ciutadanes, dels 73 barris de la ciutat, també la dels barris que Trias ha oblidat i que són la majoria”. En aquest sentit, la candidata de Barcelona en Comú ha reivindicat la ciutat com la capital del canvi, tant a Catalunya com a Europa, que planti cara als atacs del govern del PP contra el model d’immersió lingüística i contra l’escola pública. “Volem el dret a decidir-ho tot. Ja no ens enganyen amb el seu teatre”, ha remarcat.

Però per fer tot això possible, cal guanyar primer les eleccions. Ada Colau ha demanat prudència davant els resultats de les enquestes que li donen una ajustada victòria per davant de CiU i ha fet una crida a la mobilització per convèncer els indecisos. “Depèn únicament de nosaltres fer córrer la veu, estendre el rum-rum i convèncer per vèncer”, ha assegurat enmig d’aplaudiments i crits de “guanyarem”.

De fet, la mobilització del vot abstencionista és el gran repte que afronta la candidatura de Colau i el barri de la Barceloneta n’és un bon exemple. Forma part de Ciutat Vella, un districte molt castigat per la invasió turística dels últims anys i amb l’abstenció més elevada obtinguda en els comicis de fa quatre anys, un 58%. A la Barceloneta sempre han guanyat els socialistes, tot i que des de les eleccions municipals del 2007 la caiguda del PSC ha estat imparable. Del 16% dels vots aconseguits fa dotze anys, els socialistes van passar al 9,7% a les eleccions del 22 de maig del 2011. La fuita del vot socialista ha anat a parar, majoritàriament, a l’abstenció i és aquí on Colau busca la clau de la seva potencial victòria.

Etiquetas
stats