Les comissions per estudiar la municipalització de l'aigua a Barcelona esperen la seva convocatòria
Les dues comissions, una política i l'altra tècnica, que va crear el ple de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per preparar l'administració per aplicar la sentència que va anul·lar l'empresa mixta creada amb Agbar el 2012 no s'han reunit un mes després de la seva aprovació. Des del govern metropolità –format per PSC, ERC i Entesa, el grup on estan integrats BComú i ICV– van respondre a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Barcelona amb la creació d'aquestes comissions per adequar l'administració a la sentència.
L'objectiu és que l'AMB pugui treballar com si la sentència del TSJC fos ferma. No obstant això, Agbar, el soci majoritari de l'empresa mixta tombada pels tribunals, ha recorregut la sentència davant el Suprem, per la qual cosa la decisió definitiva sobre l'empresa mixta encara pot trigar mesos i fins i tot anys.
Fonts supramunicipals consultades han indicat a aquest diari que la seva intenció és convocar aquesta mateixa setmana la primera reunió de la comissió tècnica. Aquesta comissió està integrada per sis directius de l'AMB: el director de Presidència, el de Serveis Generals, el de Medi Ambient, la de Serveis Ambientals i el secretari i l'interventor general.
La direcció política de les dues comissions recau de manera compartida en el vicepresident executiu de l'AMB i alcalde de Cornellà, Antonio Balmón (que des del mateix càrrec la passada legislatura va promoure l'empresa mixta amb Agbar), i a la vicepresidenta de Medi Ambient de la AMB, Janet Sanz, també cinquena tinent d'alcaldia de Barcelona.
Alguns partidaris del retorn a mans públiques de l'aigua temen que el paper de Balmón pugui descompensar la voluntat que sempre ha mostrat BComú, abans i després de la sentència, per la gestió pública. L'ara primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, va dir en una entrevista a Catalunya Plural al febrer de 2015 que “municipalitzar l'aigua és imprescindible per recuperar el control públic sobre l'economia”. Per la seva banda, la CUP va arribar a definir el nomenament de Balmón a les comissions com “posar el llop a vigilar les ovelles”.
Modificació del reglament
Malgrat que no s'ha celebrat cap reunió d'ambdues comissions, el govern de l'ens supramunicipal porta al ple d'aquest dimarts de l'AMB porta una proposició “d'urgència” per modificar el reglament metropolità del servei del cicle integral de l'aigua. Es tracta d'un canvi en la norma en què es va basar la constitució de l'empresa mixta entre l'AMB i Agbar que posteriorment va tombar el TSJC i en la qual el govern supramunicipal portava temps treballant.
La proposta de l'executiu afegeix un paràgraf a l'article 3 del reglament per obligar els municipis de l'àrea metropolitana que finalitzin el seu contracte amb una empresa de gestió de l'aigua a constituir una comissió mixta amb l'AMB com a mínim un any abans de l'extinció del contracte. La funció de la comissió, segons el redactat pendent d'aprovació, “serà estudiar i proposar els canvis d'adscripció patrimonial dels actius i passius del servei” de proveïment d'aigua. Això afectaria municipis metropolitans que no estaven dins de la mixta a tenir els seus propis contractes de proveïment, com Ripollet, Sant Cugat o Molins.
A més, es proposa afegir un article en el reglament pel qual l'AMB pugui “delegar en un municipi la competència per a la gestió del servei d'abastament al seu territori”, això és, que el mateix municipi pugui decidir què fer amb la gestió del aigua.
Els canvis proposats han generat crítiques entre l'únic grup de l'oposició partidari de la municipalització de l'aigua. Així, fonts de la CUP asseguren que la modificació, tal com està redactada, reforça l'“excés de competències” que s'atribueix el mateix reglament de l'ens supramunicipal.
Per contra, des de l'executiu afirmen que el nou redactat pretén modificar la part actual del reglament “que pugui induir una interpretació restrictiva” sobre la participació dels municipis en la gestió de l'aigua. En aquest sentit, la vicepresidenta de Medi Ambient de l'AMB, Janet Sanz, també cinquena tinent d'alcaldia de Barcelona, es mostra rotunda: “Respectarem sempre l'autonomia dels municipis sobre la gestió de l'aigua”, afirma.
Des de la CUP sostenen que la competència sobre l'aigua és exclusivament municipal si l'ajuntament no la delega de forma expressa a l'AMB. Per aquest motiu, des de la CUP demanaran eliminar la part de la proposta de l'equip de govern de l'AMB que permet integrar el servei d'aigua municipal a l'ens metropolità un cop finalitzi el contracte entre un ajuntament i una empresa –que en la major part de els casos compta amb participació d'Agbar.
Així mateix, les mateixes fonts cupaires mantenen que la modificació proposada no incorpora cap novetat, ja que la delegació de competències entre l'AMB i altres administracions ja està contemplada en lleis catalanes i altres reglaments metropolitans. Segons el parer d'aquestes fonts, els canvis en el reglament només es proposen “per beneficiar una interpretació restrictiva” de la mateixa i promoure una hipotètica continuïtat de l'empresa mixta que va tombar el TSJC.