Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Missatges de condol per la mort de Casals

elDiario.es Catalunya

Un dels primers a expressar la seva tristesa per la mort de Muriel Casals ha estat el seu successor en la presidència d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha piulat: “Companys, la Muriel ens ha deixat; una tendresa única, una força excepcional. Una tristor molt gran. Estimem-nos fort i a per totes!”. Cuixart també s'ha acomiadat de la diputada de Junts pel Sí decesa aquesta matinada a través d'una carta publicada al web de l'entitat titulada “Estimada Muriel”.

En la missiva Cuixart descriu Casals com una dona “Intel·ligent, astuta, múrria i amb molt sentit de l’humor”. “Combinava un cos fràgil amb una fortalesa d’esperit enorme. Penso en alguns dels seus discursos més importants: el 10J, els 50 anys d’Òmnium, la Declaració de Santa Coloma o el Concert per la Llibertat. I tot el que vindria després amb les campanyes que hem fet els últims anys”, segueix. L'actual president d'Òmnium acaba amb el missatge “Anem a per totes Muriel, ho saps, però també saps que et trobarem molt a faltar”.

Per la seva banda, l'entitat també ha utilitzat Twitter per recordar la política.

El grup parlamentari de Junts pel Sí, que ha fet un comunicat aquest diumenge a primera hora en el què informava del decès de Casals, expressa en l'escrit “el seu més sentit condol a la família i amics” i mostra el reconeixement a la seva trajectòria agraint la seva tasca: “La nostra història recent no hauria estat la mateixa sense la seva aportació. El seu tarannà, el seu bon fer i el seu compromís no ens abandonaran”.

També ha mostrat el seu condol a les xarxes el president de la Generalitat Carles Puigdemont, que ha assegurat en una piulada que faran realitat “el seu somni” en una clara al·lusió a una Catalunya independent.

En una compareixença institucional aquest diumenge al migdia Puigdemont ha recordat que “ens deixa sense una de les veus i personalitat que han contribuït decisivament a canviar la història recent d'aquest país”. Ha destacat que era “lluitadora per la democràcia, defensora dels drets de les persones, compromesa amb la cultura de la pau i la solidaritat” i ha refermat que és un referent ètic a seguir. “Sabrem completar el somni que tanta gent com la Muriel ha ajudat a fer lluminós i possible”, ha conclòs en una intervenció breu de pocs minuts.

L'expresident Artur Mas ha parlat d'ella en una entrevista a Rac1, en la que ha assegurat que “el país s'ha llevat amb un impacte emocional molt gran i amb molta tristesa”. Mas ha destacat que Casals era una persona “intel·ligent, ferma i noble que en els moments decisius amb el seu caràcter i voluntat de concòrdia va ajudar de manera determinant a resoldre situacions determinades”.

L'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana i diputada de Junts pel Sí Carme Forcadell, que havia treballat amb Casals en l'organització de diverses diades nacionals, també ho ha fet: “Ens ha deixat la Muriel, companya i estimada amiga. Gràcies per tot el que ens has donat, gràcies per ser el somriure de la revolta”, ha escrit Forcadell a la xarxa.

Els suports i les mostres de condol però no han arribat només des del grup parlamentari o Òmnium. Un exemple és el de l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, que com Forcadell, destaca a Twitter el somriure de Casals: “Que la terra et sigui lleu, apreciada Muriel. Dona compromesa i de principis, i sempre amb un somriure. Així la recordaré, descansi en pau”.

Etiquetas
stats