Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP demana a Puigdemont que “s'arremangui” amb els pressupostos i activi la negociació

Anna Gabriel, Benet Salellas i Eulàlia Reguant

Oriol Solé Altimira

Missatge directe de la CUP a Carles Puigdemont perquè el president de la Generalitat activi la negociació dels pressupostos. La paràlisi de les converses, tal com ha explicat CatalunyaPlural aquest dijous, ha portat els anticapitalistes a reclamar que Puigdemont “s'arremangui” i a demanar la seva implicació personal en la negociació.

La petició ha tingut lloc en una conferència política on la CUP ha explicat els seus objectius pel 2017 amb el títol “tombem el règim del 78. Construïm la República”. El diputat Benet Salellas ha llançat un gest de complicitat a Puigdemont abans de reclamar-li la seva participació en la negociació pressupostària assegurant que la CUP, igual que el president, “no busca res personal” en el seu pas per la política institucional.

Si fins ara els contactes “no han funcionat” és perquè, segons Salellas, el Govern “no ha accedit a revertir les retallades i redistribuir la riquesa”. Canviarà alguna cosa si Puigdemont s'implica? El resultat es coneixerà el 28 de gener, quan la CUP emetrà la seva decisió definitiva sobre els comptes.

La companya de Salellas en la negociació dels comptes amb el Govern, Eulàlia Reguant, ha reiterat que la CUP abordarà el pressupost “com una eina per guanyar el referèndum”, i per això ha recordat algunes de les esmenes cupaires. Per exemple, rebaixar la retribució dels alts càrrecs per finançar la Renda Garantida de Ciutadania i crear un fons de 290 milions per revertir externalitzacions.

“Majoria constituent”

El referèndum i el procés constituent han centrat segona part de la conferència amb les intervencions de la diputada Anna Gabriel i el coportaveu de Secretariat Nacional, Quim Arrufat. “El gran acord de país és el referèndum, no la reforma constitucional ni l'Estatut”, ha afirmat Gabriel, que ha afegit que la via pactada “no existeix”.

En referència als dubtes que els 'comuns' han mostrat sobre l'efectivitat d'un referèndum unilateral, Gabriel ha indicat que les “garanties” pel seu èxit “no estan en l'Estat ni en la UE, sinó en nosaltres mateixos”. Paraules que ha escoltat Xavier Domènech igual que altres líders que han acudit la conferència, com Jordi Turull (PDECat), Joan Tardà (ERC) o Albano Dante Fachin (Podem).

Arrufat també ha estès la mà als 'comuns' i la resta de forces sobiranistes. L'exdiputat ha posat èmfasi en que “amb totes les diferències i diversitats ideològiques, som majoria”. Per això, ha tancat la seva intervenció amb una invitació a unir forces: “No ens podem permetre el luxe, per electoralisme, partidisme o tacticisme, de deixar-nos perdre l'oportunitat de tombar el règim i construir-nos com a república”. Per a la CUP, tot això ha de succeir el 2017.

Etiquetas
stats