Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

JxSí confia en aprovar els pressupostos encara que la negociació amb la CUP porta setmanes aturada

Junqueras y Puigdemont, durant l'última reunió del Govern

Arturo Puente / Oriol Solé Altimira

La confiança continguda mostrada aquest dimecres per Oriol Junqueras sobre el futur dels pressupostos és la imatge que millor descriu la sensació general al Govern. La prova de foc de la legislatura vindrà en les pròximes dues setmanes, quan la CUP prengui la decisió sobre el seu vot als comptes i, encara que a l'Executiu de JxSí tenen sensacions optimistes no es resisteixen a agitar el fantasma de la volta a eleccions per assegurar-se els vots anticapitalistes.

“[Aquests pressupostos] són tan necessaris que crec que tothom farà els passos que calguin per assegurar que això surti bé”, ha assegurat Junqueras als micròfons de Rac1, no sense abans recordar que un 'no' de la CUP als pressupostos significa la fi de la legislatura i, per tant, que no hi hagi referèndum.

L'espantaocells de les eleccions ve a substituir les negociacions amb la CUP, amb qui no hi ha hagut reunions des de l'entrada a tràmit del projecte. Així, la setmana que ve les esmenes dels grups arribaran a les comissions, on es debatran els comptes per departaments. Malgrat que no hi ha hagut acords formals en aquesta matèria entre els dos grups independentistes, res fa pensar que en aquest tram els comptes puguin quedar rebutjades.

La decisió final de la CUP arribarà a finals d'aquest mes, després d'assemblees plenàries al territori que desembocaran en una reunió conjunta entre el consell polític de la formació i el grup d'acció parlamentària, que reuneix altres components de la candidatura. Abans que això, aquest dijous, la CUP explicarà com afronta l'any en una conferència política, que no està prevista amb un protagonisme central de l'econòmic però on inevitablement planejarà el debat pressupostari.

Els anticapitalistes han tensat la corda per mostrar fermesa respecte a les seves reivindicacions. En un toc d'atenció cap als seus socis, la CUP ha avisat aquest dimecres que les seves posicions estan “molt allunyades” de les del Govern en matèria d'educació. El diputat Carles Riera ha exigit a l'Executiu que inclogui les “reivindicacions de mínims” del sector educatiu i les ha xifrat en uns 150 milions.

La paràlisi de les negociacions no es produeix per falta d'informació entre les parts. El passat 20 de desembre l'CUP va registrar les seves esmenes als comptes després d'avalar el primer tràmit parlamentari –JxSí no en va registrar cap. Els anticapitalistes volen reubicar 760 milions del projecte de pressupostos per augmentar la despesa social i finançar la Renda Garantida de Ciutadania (RGC).

La CUP vol canalitzar els recursos a reubicar a través de fons interdepartamentals. Mitjançant la reversió de serveis externalitzats, especialment en l'àmbit sanitari, els anticapitalistes calculen que es podrien aconseguir 293,9 milions, que es farien servir per garantir la seva gestió pública. Uns altres 54,1 es destinarien a Educació mentre que 45,4 anirien a la RGC i 41 a fomentar el lloguer públic d'habitatge.

Les mesures cupaires estimen que es podrien rescatar 3 milions d'euros més si les retribucions complementàries dels alts càrrecs es reduïssin un 19%. I entre les partides que haurien de disminuir figuren també les destinades a protocol i al CTTI, el centre de telecomunicacions de la Generalitat que depèn de la conselleria de Presidència, molt qüestionat per la CUP.

Així mateix, els anticapitalistes estan ultimant les seves esmenes a la la llei de mesures fiscals, el termini de registre de les quals finalitza la setmana que ve. No renunciaran a intentar incrementar l'IRPF a les rendes altes i a fer més progressius els impostos de Successions i Patrimoni, tot i la negativa del PDECat i d'ERC a considerar-ho. Tots els intents d'aquesta legislatura per aconseguir que les rendes altes catalanes paguin més impostos s'han saldat amb el veto de Junts pel Sí, PP i Ciutadans a les mesures progressives proposades des dels grups d'esquerra.

Etiquetas
stats