Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Este blog pretende servir de punto de encuentro entre el periodismo y los viajes. Diario de Viajes intenta enriquecer la visión del mundo a través de los periodistas que lo recorren y que trazan un relato vivo de gentes y territorios, alejado de los convencionalismos. El viaje como oportunidad, sensación y experiencia enlaza con la curiosidad y la voluntad de comprender y narrar la realidad innatas al periodismo.

Las Palmas de Gran Canaria, la ciutat desconeguda

Jove surfejant a les Canteras amb la ciutat al fons.

Pablo Suárez

Las Palmas de Gran Canaria és una ciutat desordenada i moderna. Fundada a finals del segle XV, ha mantingut un creixement sempre vinculat al poder estratègic i econòmic del seu port fins a arribar a ser la ciutat que avui coneixem. Aquest desordre urbà es deu, sobretot a l'èxode rural i a l'auge de la immigració peninsular en el desenvolupisme franquista, quan la ciutat es va veure obligada a acollir a desenes de milers de nous habitants en diversos barris construïts ad-hoc. Barris –en la seva majoria- carents de personalitat, en els quals no s'ha respectat l'arquitectura tradicional, plagats d'edificis de diferents estils i altures sense cap homogeneïtat.

Però no tots els nous nuclis de població sorgits a l'albor dels anys 60 es poden qualificar d'aquesta manera. Hi ha certs llocs que han aconseguit crear una identitat pròpia i fins i tot s'han convertit en icones estètiques de la ciutat. En aquest grup es trobarien els barris de Sant Nicolás, Sant Joan o Sant Roque. Situats en els vessants de les muntanyes que franquegen a la part baixa de la ciutat, aquests barris són assentaments autoconstruits per obrers i agricultors en cerca d'un futur millor. Suposen una visita interessant si ets amant de la fotografia, pel colorit de les seves façanes i les increïbles panoràmiques de la ciutat que des de les seves talaies s'es poden veure.

Cultura de mar

A l'entrada de la ciutat per la cara sud trobem un dels veïnats més pintorescs i autèntics de Las Palmas de Gran Canaria. Es tracta del Barri Mariner de Sant Cristóbal, un reducte a la ciutat resistent a l'especulació i a les grans construccions. Es podria dir que és un poble de pescadors engolit per la gran ciutat. Els seus carrers estrets amb prou feines donen cabuda al tràfic rodat i pels seus racons es poden trobar als veïns reunits ala porta de les seves cases xerrant, jugant a les cartes o fent una partida de dòmino. És també un barri on prevalen els habitatges d'autoconstrucció, arrelats des de primera línia del mar que amb el pas del temps ha anat fent caure la pintura de les seves multicolors façanes. Sant Cristóbal és un gran desconegut pels turistes que visiten la ciutat i és freqüentat principalment per visitants locals d'altres barris de la capital que gaudeixen de la brisa marina i l'olor a sal que es percep fent una passejada per la seva avinguda marítima. Aquest barri pesquer és reconegut, a més, per la quantitat de restaurants i bars on degustar peix i productes marins de gran qualitat. És recomanable fer una parada en el restaurant de la confraria de pescadors que ofereix un menjar notable a un preu molt ajustat.

De botigues pel centre

Si travessem el casc històric de Vegueta arribarem a una de les zones comercials més especials de la capital. Es tracta del districte de Triana, centre neuràlgic i administratiu de Las Palmas de Gran Canaria i el lloc cap a on la burgesia benestant va fer créixer la ciutat vella més enllà del barranc de Guiniguada en direcció a l'antic moll de la ciutat. Als seus carrers es troben edificis d'arquitectura d'estil neocanari datats entre finals del segle XVIII i principis del XX on prevalen els grans finestrals i les vistoses portades decorades amb pedra de pedreres locals. Des dels seus començaments va ser el barri comercial per excel·lència i a l'actualitat acull les botigues més exclusives i autèntiques de la ciutat. Al marge de l'arxitransitada Carrer Major de Triana, trobem a carrers com Viera i Clavijo, Pérez Galdós i Cano, on es fan lloc petites botigues de dissenyadors locals com Trastornados o botigues hípsters com Regaliz Fun Wear. A més aquests carrers són coneguts pel gran nombre de negocis de restauració de qualitat com Deliciosa Marta o Qué Leche, considerats dels millors de la ciutat.

Ciutat de museus

Per conèixer més sobre la història d'aquesta ciutat sempre és bo visitar algun dels seus museus principals. Un dels més interessants i en auge de popularitat i en organització d'esdeveniments és el Museu del Castell de Mata. Inaugurat el 2015 acull el recorregut històric de Las Palmas de Gran Canaria i la seva relació amb el mar des de la seva fundació fins a l'actualitat. El museu està situat en un dels baluards defensius de la ciutat destinats a enfrontar els atacs de pirates i corsaris entre els segles XVI i XVII. Una de les invasions més importants que va sofrir la ciutat va ser la del pirata holandès Pieter van der Does, que va ser derrotat gràcies a la dura resistència dels ciutadans i que va deixar gran part de la ciutat arrasada. El castell de Mata va sofrir des de llavors diverses reformes i va ser utilitzat fins a ben entrats els anys 90 com a aquarterament de l'exèrcit espanyol.

Un altre dels museus ineludibles per conèixer la història prehispánica de l'arxipèlag és el Museu Canari, situat a Vegueta. Aquest museu guarda entre les seves parets multitud de peces arqueològiques del passat aborigen i una gran col·lecció de mòmies canàries úniques al món. A més alberga una de les biblioteques més importants de la illa i l'arxiu històric.

Assaborint la nit illenca

A més, aquesta ciutat compta amb una variada vida nocturna. Las Palmas de Gran Canaria s'ha sumat a la moda de reconvertir antics mercats de barri en centres gastronòmics de primer ordre. L'antic Mercat del Port és ara un centre d'oci clau a la ciutat. Cada cap de setmana es donen cita centenars de persones per degustar tapes i delicatesen de tots els racons del món acompanyades dels millors vins i cerveses locals i d'importació. Aquesta iniciativa ha revitalitzat aquesta zona de la ciutat otrora deprimida, passant a ser un referent a la zona portuària i situada a dos passos de la platja de les Pedreres. D'altra banda l'associació d'empresaris de la restauració de Vegueta –casc antic de la ciutat- s'ha proposat des de fa uns anys retornar la vida nocturna a aquest districte. Per a això han engegat iniciatives com els dijous de canyes i tapes o la celebració d'esdeveniments internacionals com l'Oktoberfest o la festa de St. Patrick amb gran èxit de públic.

Per passar la tarda i nit de divendres i dissabte una altra zona interessant són els limítrofs de l'auditori Alfredo Krauss i el Parc de la Música, a l'altre costat de les Canteras. En aquesta zona se celebra la ruta platja viva que dóna lloc a l'organització de concerts simultanis en diferents places del barri de Guanarteme i en diversos locals de l'avinguda de la platja.

La millor platja urbana d'Europa

Com no pot ser d'una altra forma, en la nostra visita a la capital de Gran Canària no pot faltar un bany en les netes aigües de la platja de les Pedreres. Joia de la ciutat i lloc d'esplai per antonomàsia dels veïns de la ciutat on gaudir dels seus 22 graus de temperatura mitjana anual. A més és focus d'atenció de tot tipus d'esportistes, encara que predominen els esports aquàtics com el surf i el bodi board a la zona coneguda com la Cicer. En aquesta zona de la platja han proliferat nombrosos hostals i escoles per surfers que han sabut explotar aquest nínxol de mercat que demandava aquest tipus d'ofertes des de fa molts anys.

És, per tant, Las Palmas de Gran Canaria una ciutat oberta, cosmopolita i moderna, com a ciutat portuària que és. Però d'altra banda i malgrat el creixement desordenat, ha aconseguit mantenir i crear una nova idiosincràsia que la converteix en una ciutat molt interessant per conèixer-la com corroboren les creixents dades de turistes que la visiten cada any.

Vueling vola a Las Palmas de Gran Canaria des de Barcelona.

Sobre este blog

Este blog pretende servir de punto de encuentro entre el periodismo y los viajes. Diario de Viajes intenta enriquecer la visión del mundo a través de los periodistas que lo recorren y que trazan un relato vivo de gentes y territorios, alejado de los convencionalismos. El viaje como oportunidad, sensación y experiencia enlaza con la curiosidad y la voluntad de comprender y narrar la realidad innatas al periodismo.

Etiquetas
stats