Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Barcelona, blanc i negre

Festes de Gràcia, Barcelona, 1964 / Xavier Miserachs

Oriol Puig

Barcelona —

Barcelona, blanc i negre va ser l'obra més destacada de Miserachs, un fotollibre que reuneix gairebé 400 fotografies que mostren la ciutat de Barcelona a través dels seus habitants, imatges de la vida quotidiana dels barcelonins en una ciutat que es transformava dia a dia. Aquesta obra va sorgir del desig del fotògraf de fer un llibre estrictament fotogràfic, més que un llibre de fotografies, seguint l'estela de publicacions com Life is Good & good for you in New York, de William Klein (1956) o Les Américans, de Robert Frank (1958).

L'espectador es troba les fotos de Barcelona, blanc i negre disposades en forma de grans murals, aparadors, ampliacions i projeccions. Al principi es presenta un panorama crepuscular, irreal i documental al mateix temps, que remet als horitzons llunyans del cinema. Després s'entra a la ciutat, en un muntatge de mecano que recrea les exposicions dels anys en què Miserachs preparava el seu fotollibre. Es tracta d'un model que va començar a practicar-se en les aules de la Bauhaus i va aconseguir la seva plenitud fotogràfica a les estructures portàtils de The Family of Man. Més endavant és possible passejar literalment per les pàgines del fotollibre de Miserachs i els poblats carrers i places d'una Barcelona sense turistes gràcies a grans ampliacions tridimensionals, que transformen l'espai en una escenografia teatral en la qual l'espectador pot sentir-se actor. En una altra sala dominen les projeccions, que envolten al públic en un continu canvi en què el passat i el present es confonen. Al final, es mostra en una pantalla Barcelona, blanc i negre amb tot detall. En aquest espai també es troben exemplars del fotollibre i les derives de l'itinerari seguit per Xavier Miserachs durant la seva preparació.

Amb motiu de l'exposició, el MACBA i l'editorial RM han coeditat dues versions del llibre, i han organitzat un seminari internacional sobre fotollibres i museus previst per al novembre. Una selecció del Fons Xavier Miserachs, format per uns 60.000 negatius, 20.000 transparències, 2.500 fulls de contacte, correspondència i altres documents de la seva trajectòria professional (1954-1998), es mostrarà en una sala annexa a l'exposició a partir del 12 de novembre.

Des de la incorporació del Fons Miserachs al MACBA el 2011, el Centre d'Estudis i Documentació del museu (CED) ha treballat en l'inventari i catalogació dels materials fotogràfics i documentals, que es troben referenciats en la seva totalitat i disponibles per a la consulta pública. A més, amb la voluntat d'afavorir el coneixement i la difusió del treball del fotògraf, una part destacada de les imatges fotogràfiques del seu Fons està digitalitzada i oberta a la consulta en línia.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats