Interioristes, però també arquitectes, artistes, sociòlegs o antropòlegs han decorat i instal·lat mobiliari i obres d’art. Una mostra de la hibridació de les disciplines que es dóna en aquest àmbit i que porta a qüestionar-se les normes socials i estilístiques de la nostra societat.
Això és el que intenta fer ‘Protocol obert’, la nova exposició de l’Scala Showroom a Sant Martí Vell, prop de Girona. La mostra neix de les converses que van mantenir l’arquitecte Edegar d’Avila i l’artista visual Javier Peñafiel. Tal com explica aquest darrer, “vam fer agrupacions obertes de mobles per treure’ls el sentit físic i fer desaparèixer el concepte de decoració” amb l’objectiu de mostrar les obres en estat pur.
La percepció rígida dels mobles en el seu entorn habitual ens ha portat a treure “el sentit físic dels mobles en aquesta exposició”, segons Peñafiel. La mostra aposta per l’exclusivitat de peces inèdites d’artistes com Oscar Niemeyer, Carlo Ratti, Edgar Bartolucci & John Wadem, així com també Osvaldo Borsani, Silvio Cavatorta, Arne Jacobsen, Luigi Colani o Stilnovo. Aquests mobles, tanmateix, també entren en conversa amb les obres de Louise Sudell, Domènec, Erik Beltrán, Javier Peñafiel, Alberto Peral i Llúis Hortalà.
Component crític
Peñafiel reivindica l’exposició perquè, més enllà de la venda, “comporta una crítica a tot el que ens envolta”, alhora que permet al públic “treure els mobles de context i qüestionar-se les normes”. Es tracta, en definitiva, de “desestabilitzar les idees permanents”, segons Peñafiel, perquè “l’espectador descobreixi cada element”.
L’Scala Showroom és un espai d’art i mobles situat a Sant Martí Vell (Girona), en una masia restaurada. El van engegar l’artista anglesa Louise Sudell i l’arquitecte brasiler Edegar d’Avila. L’espai es va concebre per convertir-se en una laboratori d’investigació i experimentació al voltant del concepte i les funcions dels mobles i les obres d’art.