Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Bellvitge retalla en investigadors sense escoltar el criteri del seu comitè científic

Una de les imatges corporatives de l'institut d'investigació biomèdica de Bellvitge.

Lluïsa Farré

El web de l’IDIBELL (l’Institut d’Investigació biomèdica de Bellvitge) destaca en les notícies del dia la troballa d’un dels seus grups de recerca: “Desenvolupen un model de radioteràpia que permet provar en ratolins nous tractaments de quimioteràpia contra la metàstasi cereberal”.

La direcció del centre, una fundació participada per l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Institut Català d’Oncologia i la Universitat de Barcelona, ha decidit, però, acomiadar per motius econòmics la coordinadora de l’estudi, la doctora Àngels Sierra.

A més de Sierra, dedicada a la investigació del càncer de mama des de 1992, l’IDIBELL acomiadarà en els pròxims dies tres investigadors més, entre ells, la doctora Teresa Casals, pionera en el diagnòstic neonatal de la fibrosi quística.

“Tant aquí com a fora l’acomiadament de la doctora Casals s’ha rebut amb estupefacció. La seva feina és fonamental pel diagnòstic genètic de la Fibrosi. Ningú pot substituir-la, fa 25 anys que es dedica a investigar aquesta malatia”, lamenta Celestino Raya, president de l’Associació catalana de fibrosi quística.

Les retallades i una gestió, la del director Emilià Pola, qüestionada pel professionals afectats colpegen l’actiu més important d’un dels cinc primers centres d’investigació de l’estat espanyol, capdavanter en medicina cel·lular

Fa un mes i mig que els investigadors de l’IDIBELL van rebre una carta de la direcció comunicant-los el seu acomiadament el pròxim 22 de juny. “Els motius són purament econòmics. En l’últim any els ingressos de l’Institut han disminuit en un milió d’euros. I s’ha tancat l’exercici de 2012 amb un dèficit de 300.000”, explica Jordi Morató, responsable de comunicació de l’IDIBELL.

“Diuen que la solució passa per acomiadar investigadors sense haver contemplat cap altra mesura”, denuncia la doctora Àngels Sierra. “També s’ha rebaixat sous, s’han ajustat beques internes i s’està discutint altres mesures”, apunta Morató, sense precisar quines.

Obligat per llei el 2010 a aplicar una política de contenció, en un any el centre va augmentar les despeses en 4,1 milions i mig d’euros. Segons els comptes de l’entitat, de 2010 a 2011 només es va retallar la despesa en recerca i desenvolupament i en reparació i conservació del centre.

Irregularitats en el procés d’elecció dels acomiadats

Irregularitats en el procés d’elecció dels acomiadatsA més a més de la retallada en investigadors, els afectats denuncien irregularitats en el procés d’elecció de qui s’acomiada.

“S’ha fet d’esquena als comitè científic, tant intern com extern”, insisteix la doctora Àngels Sierra. “Aquest és un procediment d’urgència, l’objectiu és salvar la situació econòmica del centre i és potestat de la direcció. Ni els patrons, ni la direcció, ni els socis de la Fundació han trobat convenient discutir la mesura amb els òrgans el centre”, convé Morató.

“La direcció no només va fixar unilateralment els criteris en la tria dels acomiadats, sinó que ha avaluat l'activitat científica de manera esbiaixada, arbitrària i incompleta”, abunda Sierra. “Les línies que es tanquen, aportaven uns ingresos per a l’Institut molt per sota de la mitjana”, assenyala el portaveu de l’IDIBELL fent evident que en la decisió prima, per sobre de tot, el criteri de rendiment econòmic.

Després d’aconseguir tres patents i de tenir-ne una quarta en camí, Sierra lamenta que, “si el problema és econòmic”, des de l’Institut no s’hagi treballat prou en “l'explotació de les patents” per aconseguir nou recursos.

Els afectats denuncien també que, mentre l’IDIBELL acomiada investigadors, ha incorporat un tècnic adjunt a la direcció. “Ha estat una substitució”, justifica Morató. “No s’ha creat un nou càrrec ni ampliat la plantilla per aquesta banda, s’ha substituit una figura que ja existia”.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats