Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

El 42% dels casos de VIH a Catalunya es diagnostiquen tard

33.6000 persones conviuen amb el VIH a Catalunya

Caralp Mariné

El 2013 33.600 persones vivien a Catalunya amb el virus de la immunodeficiència humana (VIH). Del total, 8.000 persones no sabien que estan infectades, segons el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les infeccions de transmissió sexual i Sida. A Catalunya el nombre de casos nous declarats per habitant és superior a la mitjana europea, i un 42% es diagnostiquen tard.

Pel que fa al conjunt de l’estat entre 130.000 i 160.000 persones tenen el virus. I Segons dades del Ministeri de Sanitat el 50% de persones diagnosticades de VIH al 2013 presentaven un diagnòstic tardà.

Malgrat tot les proves per detectar la malaltia estan cobertes per la Seguretat Social i qualsevol persona pot fer-se-les en qualsevol moment. En motiu del Dia Mundial de la lluita contra la Sida, la Creu Roja llança a tot l’estat la campanya “Posa-te’l. Què més dóna? Si que dóna”, per conscienciar, no només de la necessitat de l’ús del preservatiu, sinó de la importància d’una detecció precoç.

Per què el diagnòstic a casa nostra arriba tard? “hi ha una certa relaxació a l’hora de fer-se les proves o d’utilitzar el preservatiu perquè molta gent té assumit que hi ha tractament i perquè la gent no associa tant la patologia al seu estadi més avançat”, explica a Catalunya Plural Guillem Vidal, responsable de Creu Roja Joventut. I afegeix, que entre els joves passa també perquè “no tenen clar que existeix una prova específica per detectar el virus si han tingut relacions de risc”. “Alguns creuen que ja surt en qualsevol anàlisis de sang,” explica. És per això que juntament amb aquesta campanya la Creu Roja llança a tot l’estat una aplicació mòbil amb un sistema de geolocalització on els usuaris podran trobar el punt més proper on es poden fer les proves, bé sigui un centre de salut o una ONG o farmàcia on també es faci.

Els joves a més, diu Vidal, no ho veuen com una cosa propera, perquè el nombre de casos a casa nostra ha anat disminuint i la mortalitat per aquesta causa ha caigut molt. “En el nostre entorn i gràcies al tractament l’esperança de vida d’una persona amb VIH és similar a la resta de persones, un fet que també porta a la gent a relaxar-se”. Per això defensa que és necessari seguir explicant els riscos de mantenir relacions sense preservatiu i la necessitat de fer-se les proves.

Segons dades del Centre d’Estudis Epidemiològics el retard en el diagnòstic és especialment més alt entre els heterosexuals i els usuaris de drogues injectades. Segons aquestes dades, malgrat que el número de proves de detecció del VIH havia anat incrementant, durant els darrers 3 anys ha disminuït. Segons això, arriba només a 34,8 proves per 1.000 habitants, una xifra que se situa per sota d’altres països d’Europa com Luxemburg (127 proves per 1.000 habitants) o França (79,4 proves per 1.000 habitants).

Per què és important el diagnòstic precoç? “Cal tenir en compte que el diagnòstic precoç és clau perquè quan abans es comença amb el tractament més eficaç podrà ser”, recorda Vidal. “Quan abans es detecta millor resposta tenen els anti-retrovirals”, afegeix. Tal i com explica a Catalunya Plural, un diagnòstic tardà comporta, no només un retràs del tractament, sinó també poder propagar la malaltia en un major grau.

Les dades

El 2014, segons dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat, es van notificar, de forma provisional, 734 nous casos, una xifra lleugerament inferior a anys anteriors. El 88% va ser en homes i el 12% en dones. La mitjana d’edat del nous casos va ser de 36,6 anys. El grup més afectat ha estat el d’homes que tenen sexe amb altres homes, en un 42%, seguit del d'homes heterosexuals (8%), del de dones heterosexuals (6%) i per últim el grup dels usuaris de drogues injectades (1,5%). Al conjunt d’Espanya fins a meitats de 2014 s’havien notificat més de 3.000 casos nous, xifres similars a la resta de països occidentals segons la Creu Roja. La meitat dels afectats també eren homes que havien mantingut relacions sexuals amb homes.

Pel que fa al nombre total de casos de Sida (Síndrome de Immunodeficiència Adquirida) declarats a Catalunya el 2014 va ser de 93, un 83% d’ells homes i un 17% dones. La Sida la provoquen les malalties que pateix l’organisme degut al deteriorament del sistema immunològic, un sistema que es va deteriorant des de que es contrau el VIH. A Espanya es van diagnosticar 760 casos nous de Sida el 2014, 261 menys que el 2013.

El 70% de persones afectades pel VIH viuen a l’Àfrica Subsaharina

Segons ONUSIDA el 70% dels casos de VIH al món els pateixen persones que viuen a l’Àfrica Subsahariana. En total gairebé 37 milions de persones en tot el món conviuen amb el virus i s’estima que la meitat no ho saben. “Aquest fet és una cosa que volem remarcar, no amb ànim d’estigmatitzar sinó de conscienciar de les causes que porten a que en aquesta regió la incidència del VIH sigui més elevada”, explica Vidal a Catalunya Plural. Entre aquestes causes es troben la manca de programes preventius i d’accés a profilàctics, els estigmes que recauen sobre les persones infectades o la falta d’accés al tractament degut a l’elevat cost.

El 2014 van morir 1,2 milions de persones com a conseqüència de les malalties relacionades amb la Sida. Moltes d’elles, com explica Vidal, en països d’aquesta regió africana. A Catalunya, per exemple, fins a finals del 2013 constaven 10.815 defuncions en el Registre de VIH i Sida de Catalunya. El màxim nombre de defuncions es va produir al 1995 i a partir d’aquell any, segons el Centre d’Estudis Epidemiològics, van disminuir de manera molt important fins el 1998 i a partir del 1999 de manera més lenta.

Una de les causes importants de propagació del VIH a l’Àfrica Subsahariana és a través de la transmissió de mares a filles, segons Vidal, un fet que s’explica precisament per la falta de tractament i d'eines de detecció. “Aquí, per exemple, aquest any no hi ha hagut cap cas registrat de contagi de mare a nadó”, emfatitza. A casa nostra la via de transmissió més comuna és la sexual.

Amb tot, els casos d’infecció de VIH han disminuït un 35% respecte l’any 2000.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats