Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Les eleccions al Col·legi de Metges s'obren després d'una tensa campanya

Benoît Cros

Barcelona —

Prop de 30.000 professionals del sector podran escollir aquest dimecres entre dos especialistes en medicina de familia per presidir el Col·legi de Metges de Barcelona. Jaume Padrós, que porta 20 anys a la junta del COMB i va ser diputat de CiU, encapçala la candidatura continuista i Joan Gené, que va dirigir la Atenció Primària a l'ICS, es presenta com a candidat de la renovació. La campanya no ha esta exempta de polémiques –Gené va impugnar les eleccions per considerar que no estava assegurat el vot “universal, lliure i secret” però el jutge va rebutjar la seva petició.

Però en un context de retallades de sou i de personal, i de precarització laboral, no és d'estranyar que el tema dels ajustos hagi estat en el centre del debat. Els dos candidats rebutgen qualsevol nova retallada que afecti el personal médic tot i que fan un anàlisi diferent de la situació. Gené, que denuncia la “mercantilització de la sanitat”, afirma que l'anterior junta, de la que el seu adversari és vicepresident, no es va oposar suficientment als ajustos que es van produir en els últims anys. “El col·legi s'ha posat molt poc del costat dels professionals mentre que el lobby de les empreses ha quedat protegit”, assegura Gené, que també critica el Dr. Vilardell, actual president de la institució: “Si ha estat tant de temps al capdavant del Consell Assessor en Salut del President Artur Mas, és que d'alguna manera està beneïnt la seva política”.

“Tot això és fals”, respón Padrós, que recorda “les manifestacions contundents” de Vilardell en contra de les retallades. “Vam tenir una influència per limitar-les”, assegura Padrós que pretén ara “portar l'accent sobre el sector més precaritzat de la professió”. També advoca per una transformació del sistema sanitari però adverteix que “no se li pot exigir més al personal sanitari”. Com a solució, suggereix l'introducció d'un copagament: “s'ha de posar sobre la taula, sempre que no perjudiqui les rendes més baixes” diu Padrós, que posa com a exemple els països nórdics. També defensa beneficis fiscals per a les persones que paguin mútues “per reduir la pressió sobre el sistema públic”.

L'altre punt que enfrenta els dos candidats és la gestió de les empreses que pertanyen al COMB (el grup Med). Per a Gené, la idea d'aquestes empreses creades per donar serveis als col·legiats “no és mala però s'ha pervertit, ara no està al servei del Col·legi, sinó tot el contrari”. Per la seva banda, Padrós defensa la transparència del grup Med i assegura que està beneficiant al COMB. Pel que fa a la col·legiació, els dos candidats tampoc estan d'acord. Gené defensa que sigui optativa per als metges del sector públic. “Apostem per un model en que el metge decideixi pagar la quota pel servei que rep i no per obligació legal”, diu Gené mentre que Padrós defensa que la col·legiació continui sent obligatòria.

En canvi, l'aspecte sobre el que sí estan d'acord els dos candidats és la voluntat d'una millor participació dels metges en la gestió dels centres sanitaris.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats