L’Índex d'atur o el nivell d'estudis dels ciutadans en àrees territorials són indicadors, entre altres, que determinaran quins són els recursos sanitaris que necessita la població de cadascuna de les 375 àrees de salut -unitats territorials en les que s'organitza l'atenció primària- en les que està organitzat el mapa sanitari català. Aquesta és la idea que hi ha darrere l'estudi que la conselleria de Salut ha encarregat ara a l'AQuAS, un estudi que recollirà informació a partir de diferents indicadors socioeconòmics i que ha de servir per fer un mapa de quines són les necessitats en termes de recursos sanitaris de la població.
L'objectiu, segons ha explicat aquest dijous el conseller de Salut Toni Comín, és fer una reordenació dels recursos a les àrees bàsiques de salut en funció de les necessitats detectades. “Les necessitats de la població són diferents en funció de la seva situació social i econòmica”, ha assegurat Comín durant una visita al CAP La Mina, que està en fase de construcció i que està previst que s'inauguri el 2017.
Fins ara a l'hora d'assignar la població a les àrees bàsiques de salut es tenien en compte indicadors com la població, l'envelliment, la dispersió i la renda mitjana d'aquella zona. “Ara volem aprofundir en això, volem posar el factor desigualtat a les nostres polítiques”, ha dit el conseller. Segons ell fins ara la distribució de recursos no s'ha fet amb indicadors “prou exactes” ni prou “a fons” i per això es tindran en compte indicadors de desigualtat. Entre aquests determinants hi haurà el nivell d’atur de la població, el nivell d’estudis dels usuaris o el nombre de joves que no han acabat l’ensenyament obligatori. Qui ja ha fet informes en la línia que ara vol seguir Salut és l'Agència de Salut Pública de Barcelona, que per exemple va incorporar l'InfoABS, que conté indicadors sòcio-demogràfics, de mortalitat i de morbiditat per a les 66 Àrees Bàsiques de Salut, els 10 sectors sanitaris i tota la ciutat de Barcelona.
L'informe en el què ha començat a treballar ja l'AQuAS estarà llest abans de l'estiu, segons el calendari previst per Salut. L'encarregat de traduir les necessitats detectades en una ordenació o reordenació dels recursos d'atenció primària -tant en termes de personal com d'equipament- serà el Servei Català de la Salut. “Intentarem combinar dos tipus de solucions: l'increment de recursos i la redistribució de recursos existents, però són decisions que no prendrem fins que tinguem tota la informació sobre la taula”, ha explicat Comín, que ha estat prudent i no ha volgut apuntar possibles mesures concretes.
Amb tot ha posat com a exemple el CAP de la Mina, que té una població assignada de prop de 16.000 persones quan l'assignació mitjana en un CAP estàndard és de 30.000. “Es tracta de què els metges tinguin menys població per atendre quan aquesta població té una càrrega de necessitats més alta”, ha apuntat.
Segons dades de la memòria del CatSalut de 2014 Catalunya va registrar més de 45 milions de visites a Centres d'Atenció Primària -més de la meitat a la Regió Sanitària de Barcelona- i la mitjana és de 8 visites per habitant. Amb tot el 36,8% de les visites el van generar majors de 64 anys.