Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Els ERO trenquen la muralla metropolinana i es multipliquen per l'interior de Catalunya

Treballadors de la planta d'Ercros a la província de Tarragona protesten contra l'ERO de l'empresa, que deixaria sense feina més d'un centenar de persones.

Tomeu Ferrer

Barcelona —

La crisi econòmica ha trencat les costures que la circumscrivien majoritàriament dins del cinturó industrial de Barcelona. L'element diferenciat respecte als tres anys anteriors de crisi és que aquesta s'estén com una taca d'oli per territori català. Concretament, l'any 2012 es van presentar cada dia a Catalunya 39 Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO), que afectaven de mitjana a 186 treballadors. Això suposa un augment en el nombre d'expedients del 72% en comparació amb les dades de l'any anterior, segons un estudi elaborat per Comissions Obreres de Catalunya (CCOO) presentat aquest divendres.

El repàs a les dades globals potser no diu gran cosa. Però si s'analitza per comarques i sectors, s'arriba a una conclusió preocupant: la crisi ha sobrepassat les fronteres tradicionals de la Catalunya industrial, és a dir, l'àrea metropolitana de Barcelona, ​​i ara, sense afluixar en aquestes comarques amb més potència, creix també amb força en regions amb poc moviment econòmic.

L'estudi, presentat per José Cachinero, secretari d'Acció Sindic al i Política Sectorial de CCOO, reflecteix la intensitat amb què els ERO han afectat les comarques que, per la seva menor aportació a l'economia del territori, fins ara no s'havien vist tan perjudicades. Per exemple, al Ripollès, l'increment interanual ha estat del 575%, encara que l'augment del nombre absolut d'expedients hagi estat solament de 27. La Noguera, Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça experimenten un augment del 200%. També la zona de les Terres de l'Ebre veu disparar els seus expedients: Tarragona, un 250%; Terra Alta, un 100%, i al Montsià, un 20,5%.

Si es mira en percentatge de persones afectades destaca encara més el tomb que aquest paràmetre ha patit. La comarca on més ha crescut aquesta problemàtica és el Ripollès, on el nombre d'operaris implicats s'ha multiplicat per 28, concretament un 2.807%. La segueix la Ribera d'Ebre (Tarragona), amb un 631%. Al Pallars Sobirà (Lleida) augmenta un 700% i al Solsonès (Barcelona), un 311%. En aquests casos la diferència astronòmica s'explica perquè abans de 2012 s'havien donat molt pocs ERO amb pocs treballadors afectats.

Més de 5.000 ERO el 2012

Entre gener i novembre de 2012 es van presentar a Catalunya 5.494 ERO que van afectar 75.114 persones. D'aquestes, 12.980 van ser acomiadades. En total, suposa un increment d'aquests expedients de més un 70% respecte del curs passat. Això tenint en compte que l'estudi de CCOO té encara un punt d'inconcreció que podria agreujar la visió final. En l'estadística no s'expliquen els acomiadaments directes, sense instruir un expedient.

El Barcelonès és la comarca catalana on quantitativament durant el 2012 es van presentar més ERO: 1.535, dels quals 613 van ser de reducció de plantilla, 314 de rescissió total i 608 de suspensió temporal d'ocupació. En total, l'increment respecte al curs anterior és del 84,1% a la zona. Si es mesura en nombre de persones que efectivament han perdut la feina, la xifra és al Barcelonès és de 5.425. A més ha hagut 4.943 treballadors que han patit reduccions de jornada i 10.623 empleats més que tenen suspensió de contractes. En total, 20.991 afectats al Barcelonès, el que suposa un creixement del 47,1%.

En la mateixa tònica de creixement quantitatiu, al Baix Llobregat els ERO van augmentar un 104%, un 84,4% al Vallès Oriental, un 98,3% al Maresme, un 98,3% i al Vallès Occidental un 66, 7%. De fet, si es compta per nombre d'afectats Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Vallès Oriental concentren el 58,7% dels ERO presentats a Catalunya l'any passat.

Però Cachinero apunta una altra dada que mostra que la crisi segueix viva a tots els nivells a Catalunya: “l'any passat el 50% dels aturats es van produir en la indústria, quan abans el sector serveis era el més afectat”.

@page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats