Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

El jutjat tomba la denuncia de Panrico contra els treballadors per vaga il·legal

Panrico manté tancada la planta de Santa Perpètua mentre es fan tasques de manteniment / EFE

Tomeu Ferrer

Barcelona —

El jutjat social número 3 de Sabadell ha fet pública una sentència en què es falla contra una denúncia presentada per Panrico contra el comitè de vaga de la companyia, les seccions sindicals a la societat de CCOO i UGT i les federacions agroalimentàries d'aquests dos sindicats.

La decisió judicial es refereix a la vaga mantinguda durant vuit mesos pels treballadors de Panrico. L'empresa va denunciar l'acció sindical considerant-la il·legal i abusiva. Per això, i sota concepte de danys i perjudicis l'empresa demanava que es condemnés els convocants al pagament de cinc milions d'euros, segons explica Miguel Ángel Domínguez, secretari general de la federació agroalimentària de CCOO.

La sentència afirma que l'empresa va acumular indegudament pretensions que la llei no permet. Així, en els fonaments jurídics de la resolució judicial s'indica taxativament que la vaga va ser rotundament legal, cosa que contradiu els arguments legals presentats per l'empresa.

En un altre apartat, la sentència indica que l'empresa havia incomplert les condicions pactades en el conveni col·lectiu i que la vaga es va convocar per reclamar el compliment de les condicions salarials acordades i les garanties d'ocupació previstes a l'article 66 del conveni, que té rang de llei.

Domínguez ha declarat a CatalunyaPlural.cat que des del sindicat estudiaran a fons la sentència i que “d'acord amb els treballadors decidiran si es prenen o no les accions legals corresponents”.

Denuncies creuades

La vaga de Panrico va comportar diverses actuacions judicials creuades. Un cop desestimada la presentada per l'empresa queda per substanciar una acció fruit d'una denuncia presentada pels treballadors a inspecció de treball per vulneració del dret de vaga. El departament d'empresa i ocupació va obrir un expedient que estava pendent del desenllaç de la denuncia de l'empresa, per la qual cosa, a judici dels treballadors, encara podria produir-se alguna penalització en forma de multa, si la Generalitat així ho considera. En tot cas, la sentència feta pública pel jutjat de Sabadell és recurrible, han manifestat fonts jurídiques.

Després de vuit mesos de vaga els treballadors van decidir tornar a la feina. La situació actual a la planta de Panrico de Santa Perpètua de la Mogoda és de tancament. L'empresa està desenvolupant tasques de neteja. Mentrestant els treballadors estan afectats per un expedient temporal d'ocupació.

Panrico va acomiadar 31 treballadors a Santa Perpètua el desembre de 2013. Al juny, coincidint amb el final de la vaga es van fer fora 38 treballadors més. En total les baixes que l'empresa ha decidit aplicar són 133. En total la sentència que va donar el vist i plau a l'ERO de Panrico autoritzava 745 acomiadaments, la part més important corresponien a la fàbrica catalana, precisament la que es caracteritzà per una més gran oposició a les pretensions empresarials.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats