@page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: #00000a; widows: 0; orphans: 0 } P.western { font-family: “Times New Roman”, serif; font-size: 12pt; so-language: ca-ES } P.cjk { font-family: “DejaVu Sans”; font-size: 12pt; so-language: zh-CN } P.ctl { font-family: “FreeSans”; font-size: 12pt; so-language: hi-IN } La tèxtil Basi és una societat que fabrica per a Espanya la marca Lacoste. El logo del cocodril ha estat sempre sinònim de peces de vestir de qualitat, tanta que les classes altes, els pijos, l'han adoptat com a distintiu. Així doncs, es veuria amb els mateixos ulls la marca si el teixit es fabriqués al tercer món?
Els treballadors de Basi han convocat vaga per al 2 de maig. Ho fan coincidint amb la finalització del període de consultes de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) presentat per la firma per a 118 dels 495 operaris.
La societat, que és una empresa familiar catalana, preveu mantenir la seva activitat. Ho farà a la planta de Badalona, on hi ha part del dispositiu comercial i de repàs dels productes retornats, i a Barberà del Vallès. El que ha manifestat als treballadors la direcció és que l'apartat de teixiduria se l'endú la concessionària francesa i -això no ho reconeix però els empleats ho tenen clar- aquesta part de la producció acabarà en tallers de, per exemple, la Xina. Si així fos, un símbol de la distinció en el vestir podria conviure amb les peces de baix cost que es fabriquen a la zona.
La crisi ha afectat també el segment més benestant de la societat, que era el comprador de les peces Lacoste. Ho ha reconegut la direcció de Basi en les converses mantingudes amb els sindicats. Maria Jiménez, portaveu de CGT, ho ha denunciat: “al principi de les negociacions no ens donaven dades. Les hem estat reclamant a la taula i finalment les han donat amb comptagotes”. Això no obstant, els treballadors creuen que no hi ha proporció entre les pèrdues i la retallada de llocs de treball. “Es carreguen 118 empleats, gairebé un 25% de la plantilla”, asseguren. Al carrer, a les mobilitzacions, els treballadors i treballadores de Basi denuncien la mala gestió.
La reforma laboral ha fet que les solucions fins ara habituals en processos de reconversió s'hagin deixat de plantejar. Els empleats volien que es fessin unes 75 prejubilacions i l'empresa no vol ni parlar-ne. Com la plantilla té molta activitat les propostes fetes durant els encontres realitzats ara farà gairebé un mes, són molt baixes: oscil·len des de pagar 24 dies per any amb un màxim de 22 anualitats fins a 18 dies amb un màxim de 25 exercicis. Totes aquestes idees les consideren inacceptables els treballadors, que destaquen que l'edat mitjana de la plantilla és de 54 anys, cosa que en fa molt difícil la recol·locació i al mateix temps queda lluny de la jubilació: una desgràcia!
La bossa del tenista
René Lacoste és el fundador de la marca francesa, va nàixer a Donibane Lohizune, localitat del País Basc francès, també coneguda com San Juan de Luz. El 1933 va fundar l'empresa tèxtil, però ja era famós com a tenista: havia guanyat la Copa Davis i l'anomenada li va servir per impulsar la companyia.
La gent coneixia a Lacoste com el cocodril, perquè en el seu dia va fer una aposta en què es jugava una bossa feta de pell d'aquest animal. Més tard es va brodar una imatge del sauri a la solapa de la seva jaqueta. A la fi la imatge es va convertir en el logo de la marca.
La peça coneguda com a polo, que acompanya generalment al logotip, té el seu origen al joc de pilota anglès. Al principi tenia dos botons a les solapes, per evitar que es mogués al cavalcar, però després es va exportar a altres esports.