“Els drets sexuals són drets humans i els governs han de garantir-los”
Fa ara 20 anys, la IV Conferència sobre Població i Desenvolupament del Caire va posar en l'agenda política i social els drets sexuals i reproductius de les dones. Dues dècades després, quan els diferents agents es disposen a repassar i revisar els acords assolits llavors per 179 països, l'escenari actual, il·lustrat a través de les xifres, avança un balanç poc encoratjador.
Segons dades ofertes per Amnistia Internacional, una de cada tres dones al món ha patit violència, abusos sexuals o ambdues coses. 70.000 adolescents moren cada any a causa de l'embaràs. I 215 milions de dones a tot el món no tenen accés a mètodes anticonceptius.
“Els governs obliden que els drets sexuals i reproductius de les persones són drets humans i que, per tant, estan obligats a protegir-los i a garantir-los”, denuncia Adriana Ribas, coordinadora d'Amnistia Internacional a Catalunya. “Normalment, aquests drets s'obvien perquè es fiquen al sac de la violència en general”, afegeix.
Per posar-los en relleu, l'organització ha aprofitat el Dia Internacional de la Dona per llançar 'El meu cos, els meus drets', una campanya que incideix en la sistemàtica violació dels drets sexuals i reproductius de les persones en general i de les dones en particular, i, alhora, denuncia l'onada regressiva que, en els últims temps, tenyeix les polítiques en aquest àmbit. A l'estat espanyol, el botó de prova és l'avantprojecte de llei de l'avortament aprovat pel Govern presidit per Mariano Rajoy.
“Amnistia Internacional exigeix la retirada d'aquest avantprojecte de llei perquè posa en risc la vida i la salut de dones i nenes que tenen el dret a prendre decisions sobre el seu cos”, apunta Ribas. “És una mesura regressiva, que va en contra del dret internacional i que discrimina les joves, a les dones amb pocs recursos ia les que estan en situació irregular”, explica.
Citant xifres de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Amnistia Internacional recorda que tots els anys es produeixen en el món 22 milions d'avortaments no segurs. “Aquesta llei augmentarà el risc d'avortaments amb risc”, alerta la coordinadora d'Amnistia Internacional a Catalunya.
Els estuis, a més a més, demostren que la violació dels drets sexuals i reproductius de les persones no és exclusiva dels països subdesenvolupats. Així, i segons dades de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), si a la República Democràtica del Congo la primera experiència sexual del 64 per cent de les dones és una agressió, als Estats Units, referent dels països desenvolupats, el 83 per cent de les nenes d'entre 12 i 16 anys que assisteixen a escoles públiques pateixen assetjament sexual.
“En general, les societats han avançat en la conscienciació sobre determinats tipus de violència, però amb prou feines ho han fet quan es tracta de violència sexual”, assegura Ribas.
La seva afirmació no només al·ludeix a les agressions sexuals contra les dones; també, a les que es produeixen contra altres col·lectius, com l'homosexual. Amnistia Internacional recorda que les relacions homosexuals estan prohibides actualment en, almenys, 76 països; que, cada any, es produeixen en el món 340 milions de noves infeccions sexuals, i que, cada dia, 3.000 nous joves passen a engrossir la llista de infectats pel VIH.