Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els veïns de Sagrada Família intensifiquen les protestes contra la invasió turística

Los vecinos de la Sagrada Familia también se rebelan contra el turismo masivo

Cristina Palomar

Barcelona —

L’efecte Barceloneta va camí de convertir-se en un tsunami a pocs mesos de les eleccions municipals. Els veïns de Sagrada Família preparen una tardor de mobilitzacions contra la intensa pressió turística que suporta el barri aprofitant les protestes veïnals d’aquest estiu iniciades a la Barceloneta per la presència de pisos turístics il·legals i contra l’especulació immobiliària.

La primera manifestació s’ha convocat per al pròxim dilluns 6 d’octubre per protestar contra la construcció –quasi clandestina- d’un nou pàrquing per a tretze autocars turístics en una zona verda situada a la cruïlla dels carrers Lepant i Aragó. I no serà l’única. Els perjudicis que genera la presència massiva de turistes sense cap mena de control al voltant del temple de la Sagrada Família, l’obertura de noves botigues de souvenirs vulnerant la normativa, la llum verda del consistori barceloní al pla que permetrà la transformació del cine Niza en un supermercat de la cadena Mercadona i les oïdes sordes del districte de l’Eixample a les queixes per la presència d’apartaments turístics il·legals han acabat amb la paciència dels veïns.

El passat dimecres 1 d’octubre es va celebrar la primera assemblea després de les vacances d’estiu a l’Associació de Veïns de Sagrada Família per preparar el calendari, informar de la trobada mantinguda el 23 de setembre amb el regidor del districte, Gerard Ardanuy, i convocar els veïns al plenari extraordinari de l’Eixample que se celebrarà el pròxim 15 d’octubre per abordar el qüestionat model turístic del barri. A la reunió hi van assistir desenes de veïns –la majoria afectats pel nou pàrquing i per la urbanització dels entorns del temple expiatori- i al local de l’entitat no hi cabia ni una agulla.

Els representants veïnals van reclamar a Ardanuyque el temple expiatori estableixi un aforament limitat diari de visitants, que ara no existeix, per evitar el col·lapse actual i que les cues de turistes es facin dins del recinte i no a les voreres. “Si s’ocupa la vorera s’ha d’obligar la direcció del temple a pagar la taxa d’ocupació de via pública”, va remarcar el responsable d’urbanisme de l’associació, Joan Itxaso, després de recordar que el temple no paga cap impost municipal i actua amb total impunitat treballant de nit i durant els caps de setmana. Pel que fa als grups organitzats de turistes que col·lapsen les voreres dels carrers pròxims, l’entitat va instar el districte a posar ordre establint un màxim de 25 persones per grup i a prohibir l’accés dels autocars que es limiten a descarregar turistes per fer la foto. “Que vinguin en transport públic”, va exigir Itxaso.

El suport dels grups municipals de CiU, PP i ERC al pla definitiu que preveu la conversió del cine Niza en un Mercadona i en un possible hotel també va provocar les crítiques dels veïns, sobretot dels residents de les finques del costat, que fins ara no han rebut cap informació per part de l’Ajuntament malgrat estar afectats per les futures obres. A l’espera que el promotor presenti el projecte definitiu, l’associació veïnal prepara un recurs per intentar aturar l’expedient i aconseguir convertir el mític cinema en un ateneu popular.

Etiquetas
stats