Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El fòrum de les esquerres llatinoamericanes dóna suport al referèndum a proposta d'ERC, EUiA i la CUP

Imatge del Foro de Sao Paulo

elDiario.es Catalunya

La XXIII trobada del Fòrum de São Paulo, que reuneix les principals forces d'esquerres llatinoamericanes, ha mostrat el seu suport al referèndum de l'1-O a través d'una moció impulsada per ERC, EUiA i la CUP. El text aprovat a proposta dels tres partits dóna suport a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya i mostra la seva preocupació per “la constant negativa al diàleg democràtic del Govern central i la seva ofensiva judicial” contra el dret a decidir.

El Fòrum de São Paulo s'ha celebrat aquesta setmana a Managua (Nicaragua) durant quatre dies i han format part dels debats 18 partits polítics d'esquerra de 26 països de l'Amèrica Llatina. Es tracta d'una trobada de partits i grups d'esquerra llatinoamericans fundat pel Partit dels Treballadors de Brasil l'any 1990 i hi participen formacions i moviments socials d'esquerres de la resta del món com a convidades.

La trobada d'aquest any va comptar amb la participació d'ERC, EUiA i la CUP, a més de més de 300 persones en representació de forces polítiques d'esquerres de diferents països sota el lema 'Entre la globalització neoliberal i el proteccionisme imperial ', i es va organitzar un acte sobre la situació política a Catalunya.

Amb aquesta iniciativa, el Fòrum de São Paulo reconeix i dóna suport al dret a l'autodeterminació dels pobles i a “tots els processos d'emancipació nacional i social que s'expressin de manera pacífica i democràtica”, i reafirma la seva solidaritat amb el dret a decidir de els ciutadans de Catalunya.

“Atès que el Govern d'Espanya es nega a reconèixer el dret a decidir del poble català i que el fòrum ja ha donat suport a les iniciatives del poble català per exercir el dret a l'autodeterminació, afirmem la nostra solidaritat amb la voluntat majoritària del poble català per decidir el seu marc de sobirania mitjançant el vot en un referèndum vinculant”, conclou la resolució aprovada.

Així mateix, el text també insta l'Estat espanyol a que “faciliti la realització d'un referèndum” i que dialogui amb les institucions catalanes per “fer efectiu” el seu resultat.

Fonts d'EUiA han puntualitzat que, al seu parer, la moció aprovada “reclama la celebració d'un referèndum efectiu a Catalunya, que EUiA no considera que és el que s'està plantejant per a l'1-O per part del Govern, com ja van expressar els comuns en el seu recent posicionament”.

stats