El jutge exigeix una fiança de 1,5 milions a l'expresident de l'ICS Josep Prat
El Jutjat d'Instrucció 3 de Reus ha exigit una fiança de 1,5 milions d'euros a l'expresident de l'Institut Català de la Salut i exdirector general d'Innova, Josep Prat. Així mateix, reclama la mateixa quantitat a l'arquitecte Jorge Batesteza, per presumptes irregularitats en el projecte de construcció del nou hospital del municipi, i els adverteix que si no la paguen “procedirà a l'embargament dels seus béns”.
Així ho ha imposat en una interlocutòria el titular del jutjat, Diego Álvarez de Joan, que aixeca el secret de sumari de la peça número 2 del cas Innova, on també imputa a l'exalcalde del municipi Lluís Miquel Pérez i a Ester Ventura, exresponsable econòmica d'Innova i esposa del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet. Concretament, a aquests dos els imputa presumptes delictes de prevaricació, malversació de fons públics, blanqueig de capitals, falsedat documental i d'omissió del deure de perseguir delictes per funcionari públic.
Prat, com a director general d'Innova, va signar tres contractes a Batesteza, com a arquitecte, perquè assessorés tècnicament la redacció del projecte, el control de les obres i la posterior equipació del nou Hospital de Reus; el jutge veu indicis que va ser una concessió fraudulenta amb “una omissió total i absoluta del procediment legalment establert” per a l'adjudicació.
Més enllà de la suposada adjudicació irregular, el jutge sosté que no es van realitzar la major part dels treballs sol·licitats i tot i així es van pagar sense comprovar que es complien els encàrrecs: “Això suposa una grollera falta de control dels diners públics per part d'Innova”, recull la sentència. I és que només hi ha quatre informes realitzats entre juliol de 2007 i gener de 2008 per l'arquitecte per Innova i poques signatures en actes de visita d'obra, malgrat que l'empresa pública municipal li va pagar 387.000 euros per tots els treballs.
D'altra banda, el que era alcalde de Reus i conseller delegat d'Innova, Lluís Miquel Pérez, va signar un contracte sobre una auditoria del nou hospital amb una unió d'empreses, en la taula de contractació de la qual hi va participar Batesteza i el director d'Obres i Projectes de Innova, José Vicente Gómez. Però aquesta unió d'empreses va subcontractar al seu torn a Batesteza aquests treballs, de manera que l'arquitecte prestava a la vegada el servei d'assessoria tècnica en el seguiment i control del projecte i, d'altra banda, a la unió d'empreses.
“Estava cobrant simultàniament d'Innova per fer una feina (si és que realment ho feia de manera completa, tot i cobrar de manera completa)” per un seguiment del projecte i de la unió d'empreses per supervisar-lo, de manera que el jutge conclou que cobrava per supervisar-se a si mateix.
Aquesta “esquizofrènia contractual” es va fer amb el coneixement de Prat, de Pérez, de Ventura i de la que era secretària i assessora jurídica d'Innova, Natalia Torrell, a la qual el jutge també ha imputat els mateixos delictes que a l'exalcalde i a la dona del president de la Diputació.
El jutge conclou que Batesteza, que havia estat gerent d'infraestructures de l'àrea de patrimoni i inversions del Servei Català de la Salut, va impulsar que Innova construís l'hospital, va signar a favor les adjudicacions i va cobrar dues vegades per fer la mateixa feina.
Sosté que a Innova no només hi ha una manca grollera del control de diners públics per part de l'Ajuntament, segons les seves paraules, sinó que el model “estava dissenyat perquè no hi hagués cap tipus de control”. Aquesta peça separada està estretament lligada amb la número 8 del cas, el secret de sumari de la qual també s'ha aixecat aquesta setmana, i en la qual el mateix jutge manté imputat Josep Poblet, en la seva condició d'alcalde de Vila-seca, i a sis regidors per presumptes irregularitats en la contractació de Batesteza per al projecte del nou CAP d'aquest municipi, en termes semblants a l'hospital de Reus.