Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

La Generalitat augmenta al 10% l'impost que grava la compra d'habitatge de segona mà

La Generalitat augmenta al 10% que grava la compra d'habitatge de segona mà.

EFE

Barcelona —

La Generalitat ha aprovat aquest dimarts un avantprojecte de llei pel qual s'augmentarà del 8 al 10% l'Impost sobre Transmissions Patrimonials Oneroses de Béns Immobles, la principal taxa que grava la compra d'un habitatge de segona mà. En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha anunciat aquesta mesura en compliment de l'acord d'estabilitat amb ERC i per recaptar uns 150 milions d'euros a l'any.

Amb aquesta modificació legal, que el govern català preveu tenir a punt al juliol perquè es comenci a aplicar a partir de l'1 d'agost, s'iguala la fiscalitat de la compra nova i de la segona mà a Catalunya. I és que qualsevol persona que adquireixi un habitatge nou ha de pagar un 10% d'IVA i ara qui vulgui adquirir una de segona mà pagarà el mateix percentatge de Transmissions Patrimonials.

En concret, l'avantprojecte de llei del govern català s'eleva del 8 al 10% el tipus de gravamen aplicable a la transmissió d'immobles i la constitució i cessió de drets reals que recaiguin sobre ells, si bé en el cas de famílies nombroses, joves de fins a 32 anys i persones amb discapacitat, i també en el d'habitatges de protecció oficial, es mantenen els actuals tipus reduïts del 5% i 7%, respectivament. El govern català calcula que aquest augment de l'Impost de Transmissions Patrimonials li aportarà 150 milions d'euros l'any -50 milions en el que queda de curs.

Mas-Colell ha precisat que la modificació legal es tramitarà per via d'urgència, per assegurar obtenir recaptació per aquesta via “el més ràpidament possible”, i ha justificat l'increment d'aquest impost per a “normalitzar” la càrrega fiscal que comporta la compra d'un habitatge i igualar així els impostos dels habitatges nous als dels habitatges de segona mà.

Preguntat per com pot afectar aquest impost a la venda d'immobles, ha assegurat que aquesta decisió persegueix “no distorsionar” la compra d'habitatge nou en relació a la de segona mà, i ha garantit que el dia que el Govern central rebaixi l'IVA sobre l'habitatge, el govern català farà el mateix.

Mas-Colell ha garantit que fins que no conegui la xifra definitiva de dèficit per a aquest any, cosa que espera que passi “a principis de juliol”, no modificarà cap altre impost.

Etiquetas
stats