El Govern reobre el registre del cens per votar el 9-N
Els estrangers residents a Catalunya, els catalans residents a l'estranger o les persones internes en centres penitenciaris ja poden registrar-se per votar a la consulta del 9 de novembre. El Govern de la Generalitat ha obert aquest dilluns el registre per inscriure en el cens, un tràmit previst en el decret de convocatòria que va ser paralitzat cautelarment pel Constitucional. La fundació Nous Catalans ha informat que alguns estrangers ja han presentat les sol·licituds del registre, que haurien estat admeses en les oficines de la Generalitat.
Segons fonts del Govern el registre seguirà operatiu davant les peticions que puguin fer aquests col·lectius per ser inscrits en el cens, assegurant que compleix així amb la llei del Procés Administratius per la qual els poders públics han de canalitzar les demandes que facin els ciutadans. L'Executiu català esquiva amb aquest argument el mandat del Constitucional que obligava a paralitzar tots els preparatius de la consulta. La campanya als mitjans va ser reactivada dissabte amb un vídeo en què s'informa de la impugnació de la consulta a instàncies del Govern.
El decret de convocatòria donava un termini entre el dissabte 4 i aquest dimarts 7 d'octubre perquè les persones amb dret a vot però no inscrites en el registre de població de Catalunya ni en el de catalans residents a l'exterior puguin demanar la seva incorporació. També havien de sol·licitar el vot anticipat, en aquest cas per dipòsit, els catalans que estiguessin a l'estranger de forma puntual el 9-N, els presos i interns en centres de menors i els dependents. Les comisisones de seguiment territorials són les encarregades de rebre aquestes sol·licituds i tramitar-les.
La reobertura del registre de participants, el cens amb què es preveu votar el 9-N, arriba dos dies després de la reunió que divendres passat van mantenir representants dels partits del bloc sobiranista amb el Govern, en què van acordar continuar amb la convocatòria de la consulta. La comissió de control, l'òrgan encarregat d'actuar com a Junta Electoral, també ha començat la seva activitat malgrat la suspensió judicial amb una reunió aquest dissabte en què es va conèixer la renúncia d'un dels seus miebros, el catedràtic de Ciència Política Joaquim Brugué, nomenat a proposta d'ICV-EUiA.
El Govern d'Espanya ha demanat al Constitucional a través de l'advocacia de l'Estat que paralitzi també la comissió de control per al 9-N. L'Executiu espanyol ha enviat un “incident d'execució” mitjançant el qual estima que la Generalitat no està complint amb la providència dictada per l'Alt Tribunal en haver nomenat els membres de la junta electoral. El Constitucional espera a partir d'ara les al·legacions de les parts per debatre l'incident d'execució en ple.
El Govern va anunciar divendres que la consulta seguia endavant encara que no va informar de si contemplava saltar-se el mandat del Constitucional o havia trobat vies alternatives per realitzar-la.