Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Guanyem aplega postures diverses en la reivindicació d'un codi ètic per la política

Dos grups de debat a les jornades sobre codi ètic / João França

João França

Si hi haurà una candidatura de confluència a les municipals de Barcelona encara està per veure, però del que no queda dubte és que hi ha una aposta per fer les coses d'una altra manera. Sota el lema “governar obeint”, mig miler de persones s'han trobat entre divendres i dissabte per debatre com ha de ser un codi ètic d'aquesta possible candidatura. ICV, EUiA, la Trobada Popular Municipalista (TPM) impulsada per la CUP, Podem Barcelona, Procés Constituent i el Partit X, les forces convocades per Guanyem Barcelona a una candidatura de confluència, han participat en l'organització d'aquestes jornades i consideren que el sol fet d'organitzar-les conjuntament i la gran participació –també a través d'un espai virtual obert fins el proper divendres– són un èxit.

Militants de formacions tan diverses com ICV o la CUP, així com gent que no milita en cap organització política, s'han assegut en petits grups a discutir a quines mesures de fiscalització s'han de sotmetre els representants polítics, com s'ha de finançar un partit, quant ha de cobrar un regidor o quantes legislatures pot estar en el càrrec. “Hem constat que hi ha dissensos, i això ja ho sabíem, però també hem vist, com dèiem la gent que hem impulsat Guanyem i per sorpresa de molts, que hi ha molts més consensos i punts d'acord entre nosaltres”, ha apuntat Ada Colau al final de les jornades.

En algunes qüestions hi ha hagut consens i en altres s'ha plantejat un seguit d'opcions que es seguiran treballant. La participació online segueix vigent i els diferents espais polítics hauran de valorar el document que finalment en surti. Alguns podrien prendre una resolució aviat, com ICV i EUiA, però en canvi Podem, que es troba en procés de constitució, no podrà prendre cap decisió fins a finals d'octubre i la TPM no es reunirà fins el 22 de novembre. La versió definitiva del codi ètic, a més a més, s'haurà de sotmetre a aprovació ciutadana. “No tenim cap pressa per tancar això en quatre dies, i com més acompanyats poguem anar, millor”, ha declarat Eloi Badia, de Guanyem, en relació al procés de confluència, si bé ha admès que el calendari per a les municipals del maig els posa pressa. L'objectiu de Guanyem és començar el 2015 amb una candidatura amb llistes i programa.

Diversitat d'opinions sobre sous, mandats o finançament

Alguns dels temes que han provocat més diversitat d'opinions –tot i que amb punts de consens– són els sous, els mandats o el finançament. Ningú ha posat en dubte una necessitat de limitar els sous dels representants electes, i, per altra banda, “hi ha consens en que hi hagi una remuneració digna, però no en de quant és”, han apuntat els relators. Les postures expressades han anat des del fet que el sou d'un regidor ha d'equivaldre al de la majoria de la població fins als que consideren que la majoria de la població no està cobrant dignament i als que defensen sous al voltant dels 2.600 euros. En tot cas, hi ha hagut acord en que no poden haver-hi cobraments opacs i també que els regidors han de cotitzar a la seguretat social i tenir dret a l'atur.

Pel que fa a la duració dels mandats hi ha hagut consens en limitar-los, però tot i que l'opció majoritària és limitar-los a dos mandats, hi ha qui defensa que sigui només un i altres que defensa que els dos puguin ampliar-se a un tercer si té un ampli suport per tal de treure més rendiment als coneixements adquirits a les institucions. Si l'aplicació d'aquesta mesura ha de ser retroactiva o no en el cas de les formacions participants que ja tenen regidors a l'Ajuntament –ICV i EUiA– és una qüestió que s'ha plantejat en la posada en comú del debat i que s'haurà de discutir més endavant.

Pel que fa al finançament, hi ha hagut consens en que el finançament de les campanyes electorals ha de ser fonamentalment públic i la majoria ha estat contrària a demanar crèdits als bancs, tot i que una part s'ha manifestat a favor de demanar crèdits a la banca ètica per finançar una campanya electoral amb més força. S'ha acordat potenciar el micromecenatge, però també s'ha plantejat que s'hi haurien d'establir mecanismes de control o debatre la participació en aquest de les forces polítiques que integrin la candidatura.

Aplicar les mesures de control

S'ha manifestat la voluntat de plasmar aquest codi ètic en mesures legislatives per tal de garantir un millor control dels representants polítics. També moltes mesures de transparència i retiment de comptes, així com mesures per evitar la pressió dels lobbies, perquè, com expressava Gerardo Pisarello en la presentació de divendres, “aquest codi ètic també ha de servir per protegir els nostres representants”.

En la cloenda de les jornades Ada Colau ha apuntat que cal establir mesures de control, però ha reivindicat que “no hem de deixar que ens portin al seu terreni de desconfiança, competitivitat i egoïsme, perquè aquests són els seus valors”. “Fem una nova política basada en la confiança, feminitzem la política”, ha conclós.

Etiquetas
stats