Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El Gobierno da por imposible pactar la acogida de menores migrantes con el PP
Borrell: “Israel es dependiente de EEUU y otros, sin ellos no podría hacer lo que hace”
Opinión - Salvar el Mediterráneo y a sus gentes. Por Neus Tomàs

Inversió pública, unió fiscal i eurobons, la recepta d'ICV-EUiA contra la crisi europea

Acte d'Ernest Urtasun amb els reputats economistes Galbraith i Holland.

Arturo Puente

Barcelona —

ICV-EUiA va presentar aquest dimarts les seves línies mestres contra la crisi europea en un programa que, assegura, és “ambiciós, rigorós, avalat per experts i factible al curt termini”. Un important pla d'inversió pública per reactivar l'economia i rescatar les persones, auditar, renegociar i reestructurar el deute, el control democràtic del BCE i les institucions europees, una hisenda comuna o unió fiscal. Aquestes, entre d'altres, són les propostes recollides en el pla 'Modesta proposició per resoldre la crisi de l'eurozona', realitzat pels economistes Stuart Holland, James K. Galbraith i Yanis Varoufakis, que la formació ecosocialista vol implantar de forma imediata amb l'objectiu d'acabar amb l'austeritat i donar una sortida justa a la crisi.

L'encarregat de desplegar la proposta va ser candidat a eurodiputat Ernest Urtasun, que va estar apadrinat per dos dels prestigiosos autors del pla, Stuart Holland, de la Universitat de Coimbra, i James K. Galbraith, de la Universitat de Texas. A l'acte van participar-hi, a més, l'eurodiputat sortint Raül Romeva i Delfina Rossi, candidata jove a les europees. “Cal estirpar el tumor del neoliberalisme a Europa”, va marcar contundent Urtasun com a principal objectiu d'una esquerra que “ha d'aportar el sentit comú que els governants no han tingut en els últims anys”.

El pla que ICV-EUiA ha traçat al costat dels tres economistes, referents per a l'esquerra internacional, aborda cinc apartats. En el primer, encaminat a recuperar el control democràtic de l'economia, es proposa una reforma del Banc Central Europeu en què el Parlament Europeu marqui els objectius de la política monetària de l'Eurozona i triï al governador i equip de direcció de l'entitat. Proposen a més que l'FMI surti de totes les institucions de la UE i que es blindin els sistemes nacionals de benestar. Sobre el BCE Urtasun ha subratllat que, tot i tenir capacitat per frenar atacs especulatius, ha permès que els països hagin d'acudir als mercats internacionals per finançar-se, amb el sobrecost que això suposa.

En el segon apartat el pla aposta decididament per l'informe “Nou Camí per a Europa”, un manifest de la Confederació Europea de Sindicats que proposa invertir el 2% del PIB durant 10 anys per crear 11 milions de llocs de treball. James K. Gallbraith, professor de la Universitat de Texas, indicava que hi ha “un vincle entre la inestabilitat política i la desigualtat”, i demanava programes concrets per ajudar els països més afectats per la crisi.

El pla continua ficant mà al deute, “el gran elefant a l'habitació del qual ningú parla”, segons va assegurar Urtasun durant l'acte. El document se suma a Syriza per demanar una Conferència europea i internacional en què s'acordi una reducció ordenada del deute públic, a més d'una reestructuració dels interessos i una auditoria. En aquest sentit, ICV-EUiA demana una mutualització del deute dels països de l'Eurozona i l'impuls dels eurobons per protegir el deute sobirà dels atacs especulatius. Holland, de la Universitat de Coimbra i que va ser diputat britànic durant 10 anys, ha assenyalat el deute com l'origen de la crisi perquè hi ha “una visió filosòfica que culpabilitza qui s'endeuta”.

Els últims punts corresponen a la unió fiscal i un pla de rescat social. Segons recullen en la proposta, han d'harmonizarse els diferents sistemes tributaris dels països europeus. Afirmen que la sobirania nacional “ha estat profundament atacada” perquè, pel fet que vivim en un món globalitzat amb llibertat de moviment de capitals, els països són “enganyats per les multinacionals que juguen amb les llacunes i les diferències entre legislacions per evitar pagar impostos”. Per aquesta mateixa raó demanen que la UE es doti d'una hisenda comuna.

Finalment, la formació ecosocialista aposta per una renda mínima garantida a escala europea, assegurar l'accés de totes les persones als subministraments bàsics amb un “mínim vital garantit” i establir tant un salari mínim europeu com un límit salarial, proporcional als sous més baixos. “Per ICV-EUiA no hi ha sortida de la crisi mentre segueixi havent atur, pobresa, precarietat i desigualtat”, afirmen en el document coincidint amb Gallbraith, que ha criticat durament els governs que fan falsos discursos de recuperació “sobretot en època electoral”.

Etiquetas
stats