Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Informes falsos contra polítics abans de Podemos: el cas de Xavier Trias

L'exalcalde de Barcelona i líder municipal de CiU, Xavier Trias

Arturo Puente

Podemos i els seus dirigents han estat acusats durant les últimes de rebre diners de procedència sospitosa de llocs com Veneçuela o Iran, utilitzant com a prova un document fet amb Photoshop a partir de captures de pantalla publicat per OKDiario o amb la publicació d'un suposat informe de la Udef per part d'El Mundo. Les informacions abocades contra el partit de Pablo Iglesias han tornat a posar en el focus la utilització d'informes falsos per part de periodistes i fonts policials per atacar polítics, com és el cas de l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias.

El 27 d'octubre de 2014, dues setmanes abans de la consulta independentista del 9-N, el diari El Mundo va publicar una informació en portada sota el titular “Investiguen un compte de 12,9 milions de Xavier Trias a Andorra”. Segons la informació del diari, signada per Eduardo Inda, Esteban Urreiztieta i Fernando Lázaro, les Forces i Cossos de Seguretat havien detectat un compte que l'alcalde convergent havia tingut a Suïssa, que hauria mogut a Andorra en el moment en què Pujol va confessar haver defraudat el fisc.

L'alcalde va sortir a desmentir-ho immediatament, el mateix dia a les 9 del matí va penjar un tweet en què assegurava no haver tingut mai diners a l'estranger i en el qual anunciava querelles contra El Mundo. “La sensació és d'indefensió total i de no saber què fer”, explica un dels col·laboradors de l'alcalde. “De sobte veus com comença a explotar una informació que és falsa i sents que no hi pots fer res”. L'equip de comunicació d'alcaldia es va afanyar a tancar intervencions en premsa i ràdio per desmentir la informació. A més, van presentar una querella contra el diari i els periodistes que signaven la peça, que va ser admesa.

Des de l'entorn de Trias sempre es va sospitar que hi va haver una participació del Ministeri de l'Interior en el cas, si no en la filtració almenys sí en corroborar el mateix dilluns que l'informe existia i que era veritable. Tant és així que l'alcalde de Barcelona va reclamar en la seva querella que el director de la Policia, Ignacio Cosidó, aclarís la responsabilitat del cos en la filtració del suposat informe.

El Mundo va contraatacar les accions judicials de Trias a l'edició de dimarts, publicant en portada un número de compte, l'UBS núm 7651162-3445.954, que li atribuïen a Xavier Trias. “Els investigadors no tenen dubtes. El document que posseeixen [la Policia] atribueix, sense equívocs, la propietat d'aquest compte a l'alcalde de Barcelona”, es reafirmaven els autors de la informació. Dels periodistes que van signar aquelles informacions, dos tenen a veure amb la posterior publicació d'informacions contra el líder de Podemos d'aquestes últimes setmanes, Eduardo Inda, ara director d'OKDiario, i Fernando Lázaro, redactor d'El Mundo.

L'incendi mediàtic del cas Trias va començar a apagar-se tres dies després de la publicació de la primera nota, quan el seu equip va aconseguir un certificat del banc UBS que assegurava que l'alcalde no havia tingut comptes a l'entitat. Malgrat això, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va tornar a atiar les flames uns dies després, en afirmar al Congrés que la policia havia investigat el compte de Trias i que ja havia remès les seves conclusions a la fiscalia Anticorrupció. Des del grup de CiU es va carregar durament contra el ministre. “El seu Ministeri s'està convertint en un Ministeri orwelià. El Ministeri de la veritat s'està ocupant només de la mentida. Igual que en el llibre d'Orwell, la creen a través d'informes falsos. Li demanem que dimiteixi”, va carregar el diputat Feliu-Joan Guillaumes.

Dos mesos després, la fiscalia Anticorrupció va arxivar la denúncia interposada per la Policia, en considerar que no hi havia indicis que avalessin l'existència de diners de Trias a l'estranger. La querella interposada pel polític contra el diari, en canvi, encara no s'ha resolt. “S'han fet algunes diligències judicials i en un moment semblava que s'arxivava, però al final no”, explica un dels col·laboradors de l'alcalde, “així que seguim esperant que ens donin la raó”.

Des de l'entorn de Trias recorden ara la “soledat” que van viure durant el cas i assenyalen la bel·ligerància d'alguns mitjans. “Un cop et pengen la llufa no hi ha explicacions que valguin. Alguns mitjans en què va entrar Trias l'acusaven directament. I la resta de partits... bé, diguem que no et truquen per preguntar-te què hi ha de cert”, expliquen.

Dos anys abans, Artur Mas havia viscut una experiència similar, quan també el mateix diari va publicar un informe fantasma en plena campanya electoral, assegurant que el polític independentista tenia uns comptes a Suïssa vinculats amb la corrupció del cas Palau. L'informe va ser posteriorment desacreditat a diferents nivells i per la pròpia investigació judicial, però es dóna la casualitat que Pablo Iglesias va rescatar aquella informació contra Mas poc abans de les eleccions catalanes. “A mi no m'ensenyaran sobirania els que tenen comptes a Suïssa”, va assegurar Iglesias a Los Desayunos de RTVE, en relació al llavors candidat de Junts pel Sí.

Etiquetas
stats