L'intercanvi d'acusacions fa augmentar la tensió de la campanya
Primer diumenge de campanya i els partits ja no van amb miraments. L'encreuament d'acusacions es va estendre del terreny de la por als àmbits de l'hostilitat i la corrupció en una jornada que ha marcat un augment de la tensió en aquesta campanya electoral polaritzada per la independència que fa intuir un diàleg bastant complicat amb Madrid sigui quin sigui el resultat del 25N.
Artur Mas va esmorzar amb una entrevista a la premsa del ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, en què afirmava que cap país de la UE reconeixeria la independència unilateral de Catalunya, i va decidir seguir a l'atac. El president de la Generalitat ja havia acusat Rajoy d'intentar dividir els catalans, cosa que no pensava tolerar, i va abundar en la seva idea que el PP fomentarà la zitzània: “Ho utilitzaran tot, no s’aturaran per res, faran servir el que és legítim i el que no, fins i tot se servirán de les mentides”, va manifestar amb rotunditat Mas en un acte a Manresa.
Mas també va culpar l'Estat espanyol de fer de tap per al benestar dels catalans, però en general s'està esforçant per consolidar el seu perfil presidencial i de líder carismàtic, malgrat que negui públicament la vocació messiànica que es desprèn del polèmic cartell electoral de CiU . Els seus col.laboradors propers, però, semblen que no l’ajuden gaire.
Així, Josep Antoni Duran i Lleida, molt callat fins ara, va irrompre en campanya per acusar Rajoy de “falta de coratge” davant la crisi econòmica just el dia que es publicava que l'atur ha augmentat en gairebé 100.000 persones a Catalunya en els dos anys de govern de CiU. Per la seva banda, el secretari general de CiU, Oriol Pujol, va afegir més tensió amb Madrid en identificar com a principal problema a l'hora de negociar amb Espanya “tenir davant el Rei” perquè ja ha pres part per una postura.
Les enquestes continuen sent poc propícies per als socialistes catalans, a la vora del precipici de perdre deu diputats. I no obstant això, Pere Navarro, el nou líder post-Tripartit, no perd la calma. Manté un to de denúncia sense ratllar l'agressió i exhibeix un tarannà de diàleg. “Faig una crida a tots els que pensen que s'ha de parar la guerra de les banderes i les retallades”, va dir a Lleida.
Els hipernacionalismos nocius
Però la moderació de Navarro va quedar arraconada dràsticament amb la intervenció de l'expresident d'Aragó, Marcelino Iglesias, que va creuar la Franja a la qual el PP ha aconseguit que es parli aragonès en lloc de català per etzibar que “els hipernacionalismes alemany i francès” van provocar milions de morts a Europa el segle passat, en referència a les guerres mundials. Pot cabre el dubte de si Iglesias assimilava el nacionalisme de França i Alemanya, dos estats, al d'Espanya o al català, que mai ha tingut un Estat modern, però l'ajuda dels companys del PSOE no acaba de ser la que més necesita el PSC.
Alícia Sánchez Camacho té reforços de tot Espanya des del primer dia. Rajoy es va prendre un respir de les seves incursions catalanes i va prendre el relleu Alberto Núñez Feijóo, el president de la Xunta que recentment ha renovat la seva majoria absoluta a Galícia. Feijoo va avisar Mas, al Centre Galego de Barcelona, que els problemes econòmics no es resolen “agitant les banderes”. Feijóo seria un d'aquests cognoms desterrats de Catalunya, segons el vídeo elaborat pel PP català, que fa dos anys va llançar un videojoc en què l'entreteniment era disparar als immigrants. S'ha millorat una mica, però el factor d'apel.lar a la por sempre és present.
ERC aspira a convertir-se en segona força política catalana per sobre del PSC i del PP, una tendència que insinuen les enquestes però que no acaben de donar per segura. Junqueras, que recorda quan pot la seva condició de mileurista com a alcalde de Sant Vicenç dels Horts, va anar a Tremp per evidenciar que no s'oblida dels Pirineus ni de qualsevol regió en el seu projecte. Els atacs de Junqueras se'ls emporten els banquers i ahir també Zapatero, per suposadament no assabentar-se que són els pobles els que fan les lleis, però en la construcció nacional el líder republicà anteposa “l'esperança d'ERC” davant la “por del PP i el PSOE ”
Corrupció amb majúscules
El líder d'Iniciativa, Joan Herrera, també dispara càrregues de profunditat. El candidat ecosocialista està duent a terme una campanya diferent. Si dissabte va anar a l'aeroport per cridar l'atenció sobre els joves que han d'emigrar davant la falta d'oportunitats, el diumenge es va plantar al Palau de la Música, escenari d'un dels majors escàndols que mai hagi esquitxat el món convergent. “A Mas i Rajoy els uneix la bandera de la corrupció”, va denunciar sense tebiesa Herrera. El debat sobiranista, segons el candidat d'ICV-EUiA, ha permès que en aquesta campanya es passi de puntetes pels “escàndols de corrupció amb majúscules” que hi ha a Catalunya.
Albert Rivera, que sempre presumeix de la manca de condicionants de Ciutadans pel fet de no haver tingut mai una responsabilitat de poder, s'està creixent conforme les enquestes li són favorables. Rivera va ser a territori socialista per Excel.lència, l'Hospitalet de Llobregat, la ciutat de l'exministre Corbacho, que va ser un dels grans animadors de l'última campanya catalana dels socialistes el 2010, per demanar vots al cinturó vermell “perquè el PSC ja no mobilitza a ningú ”.
Menys els socialistes, segons els sondejos, tots els altres guanyen. Ciutadans somia amb duplicar presència. Solidaritat per la Independència (SI), plenament rodats sense Laporta, aspira a repetir tres dels quatre diputats. I les CUP, que es presenten com a alternativa d'esquerres de base, podrien escolar-se al Parlament. Potser no hi hagi tants escons per a tots, però encara queda molt per recórrer abans que les urnes posin a cadascú al seu lloc.