La solidaritat amb els refugiats contagia els carrers de Barcelona
Més d’un miler de ciutadans s’han manifestat, aquest dissabte, entre la ronda Universitat i el port Vell, per oferir Barcelona i Catalunya als refugiats que truquen a les portes d’Europa o intenten travessar-la en condicions inhumanes. Aquest acte s’ha fet simultàniament als que s’han celebrat en moltes d’altres ciutats del continent en el marc del Dia Europeu d’Acció pels Refugiats.
A la manifestació, que ha estat encapçalada per una pancarta amb el lema ‘Refugees welcome’, s’hi ha cridat lemes de suport als refugiats però, també, de solidaritat amb les persones immigrades que viuen al nostre país. Així, crits de “Cap persona no és il·legal”, “Manter, la teva lluita és la nostra lluita” o “És possible, papers sense contracte”, s’han proferit juntament amb els que reclamaven un major compromís de les administracions públiques amb els refugiats. “La solidaritat, la nostra millor basa” o “Barcelona, volem els refugiats”, han estat, també, dos lemes que s’han escoltat força mentre es recorria el barri del Raval.
L’acte ha estat convocat per les associacions ‘Unitat contra el Feixisme i el Racisme’ i ‘Stop Mare Mortum’. Maria Dantas, en nom dels organitzadors, ha llegit un manifest, al finalitzar el trajecte de la manifestació, on s’exigeix “a les institucions de casa nostra que d'una vegada per totes acceptin l'arribada de persones i que elaborin i apliquin un pla d'acollida planificat i dotat econòmicament i humanament per a fer front a aquesta necessitat”. A més, també es reclama a les institucions europees “que acabin d'una vegada per totes amb les polítiques de protecció de fronteres que afavoreixen l'augment de la crisi humanitària que ja fa temps que vivim i amb les polítiques exteriors que afavoreixen acords amb règims de països on es vulneren els drets humans”.
S’ha demanat que s’aprofiti la campanya electoral per reflexionar sobre les polítiques d’asil i refugi de cada formació i les declaracions que fomenten l’odi vers les persones refugiades i immigrades. L’advocat Andrés García Berrio, en la seva intervenció, ha demanat que cal atendre les persones refugiades que poden arribar al nostre país però també les que ja hi són com les 1.600 que estan retingudes a Melilla. García Berrio ha demanat, a més, que es tanquin els Centres d’Internament d’Estrangers, tal i com ha aprovat ja el Parlament de Catalunya.
Sota una pluja que no ha desanimat els manifestants, també han intervingut una refugiada siriana que ha explicat les raons del perquè de la fugida dels seus compatriotes cap a Europa i portaveus de ‘Stop Mare Mortum’ i UCFR. Des d’aquesta darrera entitat s’ha demanat que no es voti al PP en les properes eleccions i s’ha criticat especialment que el seu candidat sigui Xavier García Albiol, a qui acusen d’actuacions xenòfobes a Badalona, mentre n’era alcalde i ara que és a l’oposició.
Entre els participants a la manifestació hi havia els secretaris generals d’UGT i CCOO, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego, dirigents polítics com Ferran Pedret (PSC), Montserrat Benedí (ERC), Dolors Camats (ICV) o Marc Bartomeus (Podem) i el coordinador de l'Ajuntament de Barcelona en la campanya per acollir els refugiats, Manel Vila.
Toni Borrell, en nom de ‘Stop Mare Mortum’ ha demanat que no es baixi la guàrdia en la lluita per acollir adequadament els refugiats, si aquesta crisi perd presència mediàtica els propers dies, abans que es llencessin flors a l’aigua del port en memòria dels milers de persones que han mort al Mediterrani mentre intentaven arribar a Europa.