Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ocupen oficines de Gas Natural, Endesa i Agbar per exigir solucions a la pobresa energètica

L'Aliança per la Pobresa Energètica ocupa una oficina d'Endesa

João França

Barcelona —

L'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha ocupat aquest dimecres oficines de les principals empreses subministradores de gas, electricitat i aigua –Gas Natural, Endesa i Agbar– per reivindicar mesures efectives contra els talls que pateixen les famílies en situació de pobresa. “Arriba l'hivern i volem solucions ja”, assegura Eloi Badia, de l'APE.

Les seves reivindicacions van dirigides tant a les companyies com a la Generalitat, i per això han acabat aquesta jornada de protesta davant el Parlament. Tot i que companyies com Endesa i Agbar han ofert algunes mesures per solucionar algunes situacions personals, la plataforma les considera insuficients. “Després de negociar amb Endesa ens van oferir respostes per als casos que portàvem nosaltres, però no van fer cap campanya informativa”, diu Badia.

Maria Campuzano, també de l'APE, assegura que el decret contra la pobresa energètica que va aprovar el Parlament l'any passat per evitar els talls de subministrament a l'hivern “va endeutar més a les famílies” i no va aportar una solució al problema. Hi havia una moratòria de talls, però les famílies seguien acumulant rebuts impagats. Ara, a més, el decret ha estat suspès pel Tribunal Constitucional i l'APE espera respostes efectives. “De moment el govern ha anunciat que destinarà una partida a aquesta problemàtica, però no en sabem res més”, lamenta Campuzano. La Generalitat s'havia compromès a millorar la llei i havia pactat fer-ho fins a finals de setembre, però les entitats encara esperen resposta.

Trucades amenaçadores

La Carme, una afectada, assegura que el mateix dia de la suspensió per part del TC va començar a rebre trucades amenaçadores. “Et diuen que no els importa la teva vida i t'amenacen amb accions judicials si no pagues”, explica. Ella i els seus fills viuen amb 426 euros al mes en un pis de protecció després de patir un desnonament. Té rebuts d'aigua, llum i gas acumulats als que no pot fer front.

L'APE denuncia que els preus de l'energia i l'aigua han pujat un 60% des del 2007 i s'han doblat en l'última dècada, situant el cost de l'energia a Espanya en un 30% per sobre de la mitjana europea. D'altra banda, els ingressos del 10% més pobre de la població van passar de 4.664 euros per persona el 2007 a 2.685 euros el 2011, asseguren.

Segons les dades que presenta l'APE més de 320.000 famílies pateixen pobresa energètica a Catalunya, el que representa un 10% de les llars catalanes, i en canvi només 800 persones es van acollir al decret ara suspès.

Cap tall sense comprovació

Entre les mesures plantejades per l'Aliança hi ha el principi de precaució, que no s'executi cap tall sense un informe de serveis socials que comprovi que no es deixarà a la família en situació d'exclusió. També demanen que no sigui l'administració la que assumeixi els costos dels ajuts ni les famílies que no puguin pagar les que acumulin un deute, sinó que les companyies garanteixin el mínim de serveis per la població.

Un altre element bàsic per l'Aliança és posar en marxa campanyes informatives per donar a conèixer totes les possibilitats a les que es poden acollir les famílies. I també demanen transparència. Per conèixer la magnitud del problema, demanen la publicació de daes de talls o anuts concedits. Per altra banda, demanen una auditoria dels costos. “Ens estan col.locant a les factures costos com les indemnitzacions de Castor”, denuncia Badia.

Conjuntament amb l'Aliança i les PAHs catalanes, han organitzat accions a altres punts de l'Estat les PAHs d'Astúries, Vallecas, Granada, Lanzarote, Camp de Túria i Berriozac.

Etiquetas
stats