Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

La Cimera olímpica

Iván de la Nuez

L'únic cap d'Estat rei - Joan Carles I-i l'únic cap d'Estat comunista - Raúl Castro -, han faltat a la XXIII Cimera Iberoamericana que s'acaba d'inaugurar a Panamà. A partir d'aquesta absència en els extrems, un pot fer-se una idea sobre la planura d'un esdeveniment al qual, de cimera , només li va quedant el nom.

No ha faltat, això sí , la trobada teòrica en què, sota la sempiterna influència de Salomó s'ha donat curs a paraules com integració- futur - seguretat - creixement.

Pel camí, les pinces necessàries per agafar un món que, a la banda llatinoamericana, ha de lidiar amb altres espais d'integració: des de la OEA (amb Estats Units inclòs) fins l'ALBA (una contrapart que reuneix al socialisme del segle XXI).

A la part ibèrica, Portugal i Espanya van sacsejats per la crisi, el càstig de la Troica i el desafiament llançat des de Catalunya.

Semblant dispersió ha afligit a Antoni Bufrau , prohom amb gran interès en la unitat llatinoamericana Al president de Repsol -a qui se la concedit el premi Empresari Integral pel Consell Empresarial d'Amèrica Llatina- el preocupa el fet que la meitat dels països llatinoamericans mirin l'Atlàntic, l'altra meitat al Pacífic, i que cap es miri entre si. No sabem el grau d'encert de la frase però el que sí que es pot constatar és que aquestes cimeres , tan planes que bé podríem anomenar “altiplans”, li segueixen semblant a la gent cada vegada més llunyanes i inoperants. (Sense Chávez ni Joan Carles I ni tan sols són ni “borrascoses”).

Ja s'ha donat el primer pas per oficialitzar aquesta erosió, i consisteix en l'espaiat d'aquestes trobades: a partir d'ara, seran cada dos anys. Si tot segueix igual, i res fa pensar que les elits de l'hemisferi aconsegueixin canviar la inèrcia, les cimeres arribaran a ocórrer cada quatre anys. Això és: amb periodicitat olímpica. Com olímpica segueix sent la indiferència amb què els ciutadans d'Iberoamèrica assumeixen uns fastos que no sembla que puguin millorar-los la vida.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats